https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ceny karpia i pozostałych ryb na targu w Inowrocławiu. Ustawiają się długie kolejki!

Anna Grochowina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W Inowrocławiu za kilogram żywego karpia, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii, trzeba zapłacić 25 zł. Duży popyt na karpia i inne ryby obserwujemy na miejscowym targowisku.

Karp w galarecie, karp po żydowsku, ryby po grecku, dorsz zapiekany, śledź w oleju lub śmietanie, łosoś w cieście francuskim, a może sandacz z warzywami? Pomysłów na postne potrawy wigilijne nie brakuje.

Obecnie na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu coraz dłuższe kolejki tworzą się przed stoiskami z rybami słodkowodnymi i morskimi. We wtorek 10 grudnia udaliśmy się na plac przy ul. Przypadek, aby dowiedzieć się, które ryby cieszą się największą popularnością.

- Sum, sandacz, szczupak, karasie. Śledziki zawsze schodzą, tym bardziej w okresie przedświątecznym. Płaty i tusze karpi o wiele lepiej sprzedają się niż żywe ryby. Za kilogram żywego karpia zapłacimy 25 zł - mówi nam Elżbieta Ciszewska. Karp sprzedawany na stoisku pani Eli pochodzi z Dobieszewic.

Klienci stojący w kolejce, chętnie dzielą się przepisami na swoje ulubione potrawy z rybą w roli głównej lub te, które zamierzają niebawem wypróbować.

- Znajomy opowiadał mi o rybie po japońsku. I tu się zdziwiłem, bo śledzika po japońsku znam i lubię, ale ryby nie. Sprawdziłem przepis w internecie. Dotyczy zwłaszcza morskich ryb, tj. morszczuk, dorsz, miruna. Smaży się filety ryby i przekłada papryką konserwową, ogórkiem konserwowym i cebulą, a przyprawia się sosem winegret - zdradza nam Edmund, stały bywalec inowrocławskiego targowiska.

Przyjrzyjmy się cenom ryb, które możemy kupić na targu:

  • filet z dorsza - 40 zł

  • filet z flądry - 35 zł

  • filet z miruny - 40 zł

  • karp - 45 zł

  • karp (płat) - 38 zł

  • łosoś patroszony - 55 zł

  • sum - 45 zł

  • sandacz - 45-50 zł

  • szczupak - 35 zł

  • okoń morski - 25 zł

  • mintaj - 28 zł

  • sola - 28 zł

  • tilapia - 28 zł

  • morszczuk - 38 zł

  • morszczuk (tusza) - 25 zł

  • węgorz - 110 zł

  • kraś - 15 zł

  • leszcz - 10 zł

  • śledź - 17 zł

Jeśli chcemy kupić świeżą rybę i nie mamy zamiaru jej mrozić, a od razu zająć się jej przygotowaniem, to powinniśmy kupić ją 1-2 dni przed świętami. Trzeba się jednak liczyć z tym, że różnie może być z dostępnością ryb oraz, że zakupy na ostatnią chwilę mogą oznaczać stanie w długich kolejkach. Ryby świeże można kupić znacznie wcześniej i zamrozić.

Stoiska rybne na inowrocławskim targu będą do dyspozycji klientów we wszystkie dni targowe aż do świąt.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska