Karp w galarecie, karp po żydowsku, ryby po grecku, dorsz zapiekany, śledź w oleju lub śmietanie, łosoś w cieście francuskim, a może sandacz z warzywami? Pomysłów na postne potrawy wigilijne nie brakuje.
Obecnie na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu coraz dłuższe kolejki tworzą się przed stoiskami z rybami słodkowodnymi i morskimi. We wtorek 10 grudnia udaliśmy się na plac przy ul. Przypadek, aby dowiedzieć się, które ryby cieszą się największą popularnością.
- Sum, sandacz, szczupak, karasie. Śledziki zawsze schodzą, tym bardziej w okresie przedświątecznym. Płaty i tusze karpi o wiele lepiej sprzedają się niż żywe ryby. Za kilogram żywego karpia zapłacimy 25 zł - mówi nam Elżbieta Ciszewska. Karp sprzedawany na stoisku pani Eli pochodzi z Dobieszewic.
Klienci stojący w kolejce, chętnie dzielą się przepisami na swoje ulubione potrawy z rybą w roli głównej lub te, które zamierzają niebawem wypróbować.
- Znajomy opowiadał mi o rybie po japońsku. I tu się zdziwiłem, bo śledzika po japońsku znam i lubię, ale ryby nie. Sprawdziłem przepis w internecie. Dotyczy zwłaszcza morskich ryb, tj. morszczuk, dorsz, miruna. Smaży się filety ryby i przekłada papryką konserwową, ogórkiem konserwowym i cebulą, a przyprawia się sosem winegret - zdradza nam Edmund, stały bywalec inowrocławskiego targowiska.
Przyjrzyjmy się cenom ryb, które możemy kupić na targu:
filet z dorsza - 40 zł
filet z flądry - 35 zł
filet z miruny - 40 zł
karp - 45 zł
karp (płat) - 38 zł
łosoś patroszony - 55 zł
sum - 45 zł
sandacz - 45-50 zł
szczupak - 35 zł
okoń morski - 25 zł
mintaj - 28 zł
sola - 28 zł
tilapia - 28 zł
morszczuk - 38 zł
morszczuk (tusza) - 25 zł
węgorz - 110 zł
kraś - 15 zł
leszcz - 10 zł
śledź - 17 zł
Jeśli chcemy kupić świeżą rybę i nie mamy zamiaru jej mrozić, a od razu zająć się jej przygotowaniem, to powinniśmy kupić ją 1-2 dni przed świętami. Trzeba się jednak liczyć z tym, że różnie może być z dostępnością ryb oraz, że zakupy na ostatnią chwilę mogą oznaczać stanie w długich kolejkach. Ryby świeże można kupić znacznie wcześniej i zamrozić.
Stoiska rybne na inowrocławskim targu będą do dyspozycji klientów we wszystkie dni targowe aż do świąt.