Kaszanka w jabłkach

Tekst I Fot. Marietta Chojnacka
Na zdjęciu z nadziewanymi kaszanką jabłkami  Moniki Horynkiewicz Irena Śpica, Joanna  Mieszczyńska, Iwona Borowicz i Gabriela Meier
Na zdjęciu z nadziewanymi kaszanką jabłkami Moniki Horynkiewicz Irena Śpica, Joanna Mieszczyńska, Iwona Borowicz i Gabriela Meier
Kobiety już szykują menu na święta. Gotowanie dopiero się zacznie.

Niektóre gospodynie musiały zająć się wigilijnymi potrawami dużo wcześniej.

Od kilku lat trwa moda na prezentacje stołów wigilijnych czy wielkanocnych. Jest to ciekawe, bo gospodynie mogą się wykazać umiejętnościami, a po drugie do jadłospisów wchodzą potrawy nowe i te stare, regionalne.

W czasie tegorocznej prezentacji stołów wigilijnych w Kamieniu każde koło gospodyń wiejskich - Włościbórz, Orzełek, Sośno czy Witunia - próbowały zadziwić oryginalnym przepisem.

Kutia, kluski z makiem czy kompot wigilijny okazały się interesujące, ale wszystkich zdumiała potrawa Moniki Horynkiewicz z Wituni. Kaszanka w jabłkach nie kojarzy się może z Wigilią, ale od czego jest wyobraźnia? - Koleżanka ją wymyśliła - przyznała Iwona Borowicz. - Jest bardzo smaczna na ciepło.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie