
Oni nie powinni jeść kiszonek
Kiszonki to cenny składnik codziennej, zbilansowanej diety. Jednak fermentowane warzywa czy owoce nie każdemu posłużą. Zobacz w galerii, komu kiszonki mogą zaszkodzić.

Problemy z krzepliwością krwi
Kiszonki to źródło witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i ma działanie przeciwkrwotoczne. Witamina K zmniejsza przeciwzakrzepowe działanie leków. Dlatego osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe oraz cierpiące na zakrzepicę powinny unikać kiszonek.

Uczulenie na histaminy
Kiszonki zawierają sporo histaminy. Histamina może powodować alergie, a u osób z alergią może nasilać objawy. Kiszonki mogą wywoływać m.in. swędzenie skóry, duszności, kaszel lub mdłości. W tym przypadku zalecana jest całkowita rezygnacja z kiszonek.

Refluks, zgaga i inne problemy układu trawiennego
Kiszonki zawierają kwas mlekowy, który może podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego osoby, które cierpią na problemy z układem trawiennym, m.in. refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę, nadkwasotę, nadżerkę przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy, powinny zrezygnować z kiszonek lub ograniczyć ich ilość w diecie.