Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klienci Biedronki z Bydgoszczy: "Rano jest wczorajsze pieczywo, ale cen nie obniżą!"

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Czy pieczywo niesprzedane poprzedniego dnia, następnego nie powinno być przecenione? - pytają klienci.
Czy pieczywo niesprzedane poprzedniego dnia, następnego nie powinno być przecenione? - pytają klienci. Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
- Jeżdżę bardzo wcześnie do pracy i często rano wpadam na zakupy do Biedronki - opowiada pan Jerzy z Bydgoszczy. - Niestety, coraz częściej o tej porze znajduję tam pieczywo z poprzedniego dnia.

"Raz kupiłem bułkę czosnkową, była tak twarda, że o mało nie połamałem zębów" - wspomina pan Jerzy.

Wczorajsze nie powinno być tańsze?

"Miałem to samo z pizzerinką, ona na pewno nie była upieczona tego dnia, gdy ją kupowałem" - dodaje pan Marian, klient innej bydgoskiej Biedronki.

Trzeci klient: - "Bułki to samo, wczorajsze są wymieszane z dzisiejszymi".

Wszystkie te osoby mówią zgodnie: - Rozumiemy, że coś może zostać z poprzedniego dnia, tylko dlaczego jest sprzedawane w cenie, jak za świeży produkt? Nie jest pełnowartościowy, to powinien być tańszy, przeceniony?

O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy biuro prasowe Jeronimo Martins, przekazując mu adresy sklepów, na które skarżą się klienci.

Oficjalnie, co z niesprzedanym pieczywem?

"Jakość produktów w naszych sklepach to dla nas absolutny priorytet, dotyczy to także pieczywa. Dlatego każdego dnia wyspecjalizowani, wyszkoleni w tym celu pracownicy, Świeżoznawcy - dbają o to, by wypiekane w sklepach pieczywo było zawsze świeże i smaczne. Zaznaczamy, że pieczywo sprzedawane w sklepach sieci Biedronka należy do kategorii towarów świeżych, które podlegają codziennej starannej kontroli terminów przydatności. Uczuliliśmy jednak na zgłoszoną kwestie załogi wymienionych placówek. Podkreślamy przy tym, że niesprzedaną, nienadającą się do spożycia i posegregowaną żywność odbierają od nas wyspecjalizowane firmy do dalszego zagospodarowania, np. w kompostowniach, biogazowniach, gorzelniach, tak też jest w przypadku wypiekanego w sklepach i niesprzedanego pieczywa. Warto też pamiętać, że od 2016 r. rozwijamy program przekazywania pełnowartościowej żywności bezpośrednio ze sklepów do organizacji pożytku publicznego zajmujących się pomocą żywnościową. Tylko w 2020 r. przekazaliśmy na rzecz organizacji 12,4 tysiąca ton nadwyżek żywności" - odpowiedziała nam Agnieszka Koc, dyrektor ds. ochrony środowiska w sieci Biedronka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska