Kolejna odsłona konkursu dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” tym razem w Ślesinie

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Panie z KGW w Ślesinie, podczas XV odsłony konkursu kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk", zdobyły pierwszą nagrodę za faszerowaną kaczkę i drugie miejsce w kategorii desery za gruszkę karmelizowaną w kremie Fot. Maja Stankiewicz
Organizatorem prestiżowego konkursu kulinarnego w powiecie nakielskim jest od kilkunastu lat Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Kolejna odsłona konkursu w czerwcu 2021 r. w Ślesinie.

Zobacz wideo: Duże zmiany w kodeksie drogowym. To musisz wiedzieć!

Konkurs kulinarny „Smaki Krajny i Pałuk” towarzyszył przez lata Jarmarkowi św. Wawrzyńca, który organizowany był w Nakle na początku czerwca. Z powodu pandemii w ub. r. jarmark się nie odbył. W tym roku także nie słychać o imprezie. Stąd pewnie decyzja organizatorów - Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”- o przeniesieniu konkursu kulinarnego do Ślesina.

Organizatorzy konkursu „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” czekają na zgłoszenia

Jeszcze do piątku 18 czerwca, do godz. 14 zainteresowani udziałem dostarczać mogą do biura LGD w Nakle, przy ul. Powstańców Wielkopolskich 6, karty zgłoszeń. W tym roku tematem przewodnim konkursu jest tradycyjna kuchnia Krajny i Pałuk w nowoczesnej odsłonie.

- Zachęcamy Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa czy inne organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP), działające na terenie powiatu nakielskiego do udziału w konkursie – apelują organizatorzy.

To Cię może również zainteresować

Zgłoszone dania oceni komisja konkursowa w składzie: Mariusz Szwed - finalista 3. sezonu programu "MasterChef" (przewodniczący jury) oraz Wiesława Czajkowska, właścicielka Zajazdu WiK w Ślesinie i Henryka Tracz, przedstawiciel Zarządu LGD.

Finał konkursu „Smaki Krajny i Pałuk” jeszcze w czerwcu

Finał konkursu dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” w piątek 25 czerwca o godz. 16 w Zajeździe WIK przy ul. Nakielskiej 8 w Ślesinie. W programie prezentacja dań i ich ocena oraz wykład „Przy polskim stole”. Prelekcję przygotowuje Anna Sergott, kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle.

Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]

W ofercie także pokaz kulinarny przygotowany przez kucharza Mariusza Szwed, finalistę 3. sezonu programu "MasterChef" połączony z degustacją dań.

Warto zarezerwować czas i wziąć udział w tym wydarzeniu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie