Zobacz wideo: Duże zmiany w kodeksie drogowym. To musisz wiedzieć!
Konkurs kulinarny „Smaki Krajny i Pałuk” towarzyszył przez lata Jarmarkowi św. Wawrzyńca, który organizowany był w Nakle na początku czerwca. Z powodu pandemii w ub. r. jarmark się nie odbył. W tym roku także nie słychać o imprezie. Stąd pewnie decyzja organizatorów - Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”- o przeniesieniu konkursu kulinarnego do Ślesina.
Organizatorzy konkursu „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” czekają na zgłoszenia
Jeszcze do piątku 18 czerwca, do godz. 14 zainteresowani udziałem dostarczać mogą do biura LGD w Nakle, przy ul. Powstańców Wielkopolskich 6, karty zgłoszeń. W tym roku tematem przewodnim konkursu jest tradycyjna kuchnia Krajny i Pałuk w nowoczesnej odsłonie.
- Zachęcamy Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa czy inne organizacje (formalne i nieformalne, w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP), działające na terenie powiatu nakielskiego do udziału w konkursie – apelują organizatorzy.
To Cię może również zainteresować
Zgłoszone dania oceni komisja konkursowa w składzie: Mariusz Szwed - finalista 3. sezonu programu "MasterChef" (przewodniczący jury) oraz Wiesława Czajkowska, właścicielka Zajazdu WiK w Ślesinie i Henryka Tracz, przedstawiciel Zarządu LGD.
Finał konkursu „Smaki Krajny i Pałuk” jeszcze w czerwcu
Finał konkursu dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” w piątek 25 czerwca o godz. 16 w Zajeździe WIK przy ul. Nakielskiej 8 w Ślesinie. W programie prezentacja dań i ich ocena oraz wykład „Przy polskim stole”. Prelekcję przygotowuje Anna Sergott, kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle.
W ofercie także pokaz kulinarny przygotowany przez kucharza Mariusza Szwed, finalistę 3. sezonu programu "MasterChef" połączony z degustacją dań.
Warto zarezerwować czas i wziąć udział w tym wydarzeniu.
