- Prelegentami podczas tej konferencji będzie dwóch Francuzów, ekspertów w dziedzinie serowarstwa - mówi Beata Chełminiak z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, który wspólnie z Fundacją Wpierania Serowarstwa Farmerskiego NA SERIO organizuje konferencję dla serowarów "Sery miękkie krok po kroku".
Konferencja odbędzie się 16 maja w godz. 10-15.30 na terenie Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie.
Prelegentami będą Sebastien Roustel – autor poradnika "Sery miękkie krok po kroku" oraz Arnaud Sperat-Czar – redaktor naczelny Profession Fromager. Będzie mowa o specyfice takich serów, a nawet o ich typowych wadach i o tym, co można zrobić, by takie sery "uleczyć". Uczestnicy będą mieli możliwość przyniesienia własnych serów z wadami, aby omówić je z prelegentami w ramach serowej "kliniki".
- Polecam takie szkolenia i konferencje, szczególnie te organizowane przez ośrodek w Minikowie, ponieważ wiedzę przekazują najlepsi serowarzy – mówi Anna Guss, rolniczka z Bralewnicy (pow. tucholski), która od lat tworzy i sprzedaje sery w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz Wiejskiej e-skrzynki.
Pani Ania zaczynała przygodę z serowarstwem jako samouk. Pierwsze podpuszczki kupowała przez internet. Sery i masło robiła tylko dla rodziny i przyjaciół. Dziesięć lat temu dowiedziała się o szkoleniu organizowanym przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i zdecydowała się wziąć w nim udział. - Wiele mi ono dało - wspomina pani Anna. - Pozwoliło rozwinąć skrzydła.
I tak jej hobby przerodziło się w sposób na dorabianie do budżetu gospodarstwa.
- Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji – dodaje Beata Chełminiak.
Rejestracja poprzez formularz online (na stronie www.kpodr.pl) potrwa do 13 maja 2025 r.
