Panie z KGW wykazały się umiejętnościami kulinarnymi i pomysłowością. Oryginalna była także prezentacja przygotowanych potraw. Oceniali je: Michał von Ossowski (kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych KOWR OT Bydgoszcz), posłanka Anna Gembicka i Magdalena Powroźnik - pracownik KOWR OT Bydgoszcz.
- Jak się okazało najbardziej w smaki jurorów trafiło ciasto piernikowe z dżemem ananasowo-dyniowym i kremem z dyni hakkaido, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Białkowa. Drugie miejsce komisja konkursowa przyznała Kołu Gospodyń Wiejskich z Podzamku Golubskiego za chleb dyniowy z dżemem dyniowym, natomiast trzecie – Kołu Gospodyń Wiejskich z Węgierska za poduszki dyniowe na liściach sałaty. Nagrody za zwycięskie potrawy ufundowane były przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – informuje Urząd Gminy Golub-Dobrzyń.
W programie spotkania w Sokołowie, oprócz degustacji potraw, były ciekawe wykłady. Blogerka Justyna Biesiada z circularkitchen.pl mówiła o sposobach na niemarnowanie żywności. Jolanta Kwiecień poruszyła natomiast temat asertywności kobiet. Atrakcją dodatkową był koncert fortepianowy Bartłomieja Kozłowskiego z Ośrodka Chopinowskiego w Szafarni.
