https://pomorska.pl
reklama

Ksiądz z Bydgoszczy podczas pandemii sam wypieka chleb orkiszowy. Poznajcie ten przepis!

Małgorzata Pieczyńska
Ksiądz Janusz Konysz, proboszcz parafii pw. św. Antoniego z Padwy, prezentuje własnoręcznie upieczony chleb orkiszowy.
Ksiądz Janusz Konysz, proboszcz parafii pw. św. Antoniego z Padwy, prezentuje własnoręcznie upieczony chleb orkiszowy. Tomasz Czachorowski
Ksiądz Janusz Konysz, proboszcz parafii pw. św. Antoniego z Padwy na bydgoskim Czyżkówku, w Covidzie wziął się za własnoręczne wypiekanie chleba. - Mam wrażenie, że jak upiekę chleb, to podczas pandemii niczego do jedzenia już nie potrzebuję - mówi.

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.

Chleb wypieka z mąki orkiszowej. - Zainteresowałem się orkiszem, bo to najzdrowsze zboże. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Wyczytałem też, że działa antyrakowo, a teraz szczególnie podczas pandemii wszyscy musimy dbać o siebie i zdrowo się odżywiać - mówi ks. Janusz Konysz.

Samodzielnie swój pierwszy chleb upiekł jeszcze jesienią 2019 r. Teraz robi to systematycznie. - Już innego chleba nie jem - mówi kapłan. - Przepis nie jest mój. Wszystko zaczęło się, gdy sięgnąłem po Kwartalnik Hildegarda wydawany przez Polskie Centrum Świętej Hildegardy z Legnicy. To mnie zainspirowało. I postanowiłem wypróbować przepis, który tam znalazłem. Piekę chleb głównie dla siebie, ale też dzielę się nim z siostrami Albertynkami, które mieszkają na terenie naszej parafii i przy na ul. Koronowskiej prowadzą kuchnię dla ubogich i potrzebujących.

Ksiądz Janusz Konysz poleca wszystkim wyrabianie chleba. - To zajęcie bardzo odstresowuje, daje też poczucie samodzielności - mówi ks. proboszcz. - Teraz, gdy zmagamy się z pandemią daje też mi poczucie, że jak mam chleb, to przetrwam wszystko. Wyhodowałem stały zakwas. By go zrobić, mąkę trzeba zalać wodą i poczekać, ok. 24 godzin. Jak sfermentuje, jest dobry do robienia chleba.

Jakie produkty są potrzebne do zrobienia chleba orkiszowego?

- Wykorzystuję 1,2 kg mąki orkiszowej białej (typ 650), 0,3 kg maki orkiszowej z pełnego przemiału, 0,3 kg aktywnego zakwasu, litr zimnej wody i 30 gram soli - mówi ks. Janusz Konysz.

Sposób przyrządzenia chleba orkiszowego

  • Krok pierwszy. Do ok. 30 gramów zakwasu (najlepiej w słoiku ok. 1 litra) dosypujemy 150 g mąki orkiszowej (typ 650) i 150 g wody, mieszamy, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok. 8 godzin. Kiedy podwoi swoją objętość, jest gotowy do użycia.
  • Krok drugi. Zakwas przelewamy do misy, dolewamy 0,5 litra wody i mieszamy. Dosypujemy 1200 g mąki orkiszowej białej (typ 650) i 300 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału i jeszcze raz 0,5 litra wody.
  • Krok trzeci: Mieszamy - ale nie wyrabiamy jeszcze ciasta - tak długo, aby nie było suchej mąki i odstawiamy na 45 minut, żeby zawiązała się siatka glutenowa. Po upływie trzech kwadransów dosypujemy 30 gramów soli. Wciskamy sól palcami w ciasto i zostawiamy na 15 minut.
  • Krok czwarty: Po godzinie zaczynamy wyrabiać ciasto. Robimy to tak długo, żeby ciasto odchodziło od miski i rąk. Wówczas 5 razy, co 45 minut układamy ciasto, czyli bierzemy brzegi ciasta i podwijamy pod spód. Chodzi o to, aby ciasto się napowietrzyło.
  • Krok piąty: Ciasto wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub wiklinowych koszyków wyłożonych czystym płótnem. Odstawiamy na 12-16 godzin do lodówki, gdzie ciasto dojrzewa.
  • Krok szósty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczyń żaroodpornych. Nagrzewamy piekarnik (240 stopni C) i wkładamy na 20 minut do pieca przykryte naczynie z ciastem. Jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego, to możemy włożyć ciasto do foremki, ale musimy je przykryć drugą foremką.
  • Krok siódmy. Po 20 minutach zdejmujemy dekle i przez 30-35 minut pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni C.
  • Krok ósmy: Wyjmujemy upieczony chleb z piekarnika, wykładamy na kratkę i przykrywamy lnianym płótnem aż ostygnie. I można jeść.

- Z tego przepisu wychodzą mi trzy bochenki chleba - mówi ks. Janusz Konysz. - Polecam wszystkim, choć to zajęcie dość czasochłonne, to naprawdę warto. Poszczególne fazy wypieku można robić w przerwach pomiędzy innymi zajęciami. Pan Jezus narodził się w Betlejem, czyli Domu Chleba. Na święta życzę wszystkim słowami św. Brata Alberta, by byli dla siebie dobrzy jak chleb.

Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Zmiany w zwolnieniach z abonamentu RTV. Te osoby także nie muszą go płacić

Zmiany w zwolnieniach z abonamentu RTV. Te osoby także nie muszą go płacić

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska