Pierwszy z przepisów, jakie chcemy przedstawić, to chleb na zakwasie, czyli bardzo tradycyjna receptura. Zakwas można kupić gotowy albo przygotować samodzielnie. Potrzebna nam będzie foremka do pieczenia. Smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy mąką albo tartą bułką.
Składniki potrzebne do chleba:
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 7-8 łyżek zakwasu
- 1,5 szklanki letniej wody
Jak zrobić chleb bez drożdży, na zakwasie?
- Mąką, sól, zakwas i woda trafiają do jednej miski. Mieszamy wszystkie te składniki łyżką. Nasze ciasto chlebowe powinno być gęste i klejące.
- Przekładamy je do foremki, a wierzch wygładzamy. Sprawdzi się tu mokra dłoń. I zostawiamy na kilka godzin (ok. 4-5) do wyrośnięcia pod przykryciem (może być nawet folią).
- Sprawdzamy czy ciasto w foremce urosło. Jeśli nie zwiększyło objętości, czekamy jeszcze ok. godzinę.
- Wierzch lekko moczymy i posypujemy ziarnami np. słonecznika lub płatkami owsianymi (co kto lubi).
- Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni.
Chleb na sodzie - przepis
Ten przepis jest z pogranicza - między chlebem a bułką. Czego potrzebujemy?
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki mleka (standardowa szklanka = 250 ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
Łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie. Przekładamy do foremki keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez godzinę. Bez obaw, ta wersja ciasta chlebowego z założenia jest dość kleista, rzadka przed upieczeniem.
Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy środek jest gotowy, a tym samym nasz chleb bez drożdży upieczony. Świadczył o tym będzie wyjęty po wbiciu w ciasto suchy patyczek.
Jak zrobić domowy makaron?
