https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto prosty przepis na chleb bez drożdży, na zakwasie albo sodzie, który zrobisz w domu [26.02]

Strefa Agro
pixabay.com/cat6719
Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po domu to sama przyjemność. Czy to musi być skomplikowane? Otóż nie! Domowy chleb można przygotować, nawet jeśli nie mamy w swoich zapasach drożdży, wystarczy odpowiedni przepis. Mamy dla was takie propozycje.

Pierwszy z przepisów, jakie chcemy przedstawić, to chleb na zakwasie, czyli bardzo tradycyjna receptura. Zakwas można kupić gotowy albo przygotować samodzielnie. Potrzebna nam będzie foremka do pieczenia. Smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy mąką albo tartą bułką.

Składniki potrzebne do chleba:

  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7-8 łyżek zakwasu
  • 1,5 szklanki letniej wody

Jak zrobić chleb bez drożdży, na zakwasie?

  1. Mąką, sól, zakwas i woda trafiają do jednej miski. Mieszamy wszystkie te składniki łyżką. Nasze ciasto chlebowe powinno być gęste i klejące.
  2. Przekładamy je do foremki, a wierzch wygładzamy. Sprawdzi się tu mokra dłoń. I zostawiamy na kilka godzin (ok. 4-5) do wyrośnięcia pod przykryciem (może być nawet folią).
  3. Sprawdzamy czy ciasto w foremce urosło. Jeśli nie zwiększyło objętości, czekamy jeszcze ok. godzinę.
  4. Wierzch lekko moczymy i posypujemy ziarnami np. słonecznika lub płatkami owsianymi (co kto lubi).
  5. Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni.

Chleb na sodzie - przepis

Ten przepis jest z pogranicza - między chlebem a bułką. Czego potrzebujemy?

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka (standardowa szklanka = 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
Piecz - nie tylko chleb
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie. Przekładamy do foremki keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez godzinę. Bez obaw, ta wersja ciasta chlebowego z założenia jest dość kleista, rzadka przed upieczeniem.

Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy środek jest gotowy, a tym samym nasz chleb bez drożdży upieczony. Świadczył o tym będzie wyjęty po wbiciu w ciasto suchy patyczek.

Jak zrobić domowy makaron?

Twoja okazja na komfortowe pieczenie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
16 marca, 16:45, RadcoM:

A gdzie przepis na zakwas do tego chleba:)?

Ja skorzystałam z przepisu Tadka Rolnika na YT. Jest bardzo prosty a chleb rośnie na nim jak szalony

G
Gość
17 marca, 9:19, Gość:

Jeżeli jest proszek do pieczenia to sody nie potrzeba, sody się używa z jogurtem lub mlekiem kwaśnym

To soda czy proszek?? ?

G
Gość

Jeżeli jest proszek do pieczenia to sody nie potrzeba, sody się używa z jogurtem lub mlekiem kwaśnym

G
Gość
16 marca, 16:45, RadcoM:

A gdzie przepis na zakwas do tego chleba:)?

No właśnie?jak zrobić zakwas ?

R
RadcoM

A gdzie przepis na zakwas do tego chleba:)?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska