Spis treści
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza na bezpłatne warsztaty z wypieku chleba pn. „Przetwórstwo zbóż na poziomie gospodarstwa rolnego”. Odbędą się 27 sierpnia w godz. 9 – 15.30. Najmilej widziani będą rolnicy planujący rozpoczęcie działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego. Udział w warsztatach trzeba zgłosić do 23 sierpnia Magdalenie Kulus pod tel. 723 692 551 lub mailem: [email protected]
Od zaczynu po wypiek
W programie warsztatów jest wiele punktów, począwszy od prezentacji różnych typów mąk i dodatków ziołowych do chleba, przez przygotowanie zaczynu na chleb, ciasta na chałkę i bułki, a skończywszy na ich wypieku. Będzie też mowa o zasadach sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego i wymaganiach higieniczno-sanitarnych obowiązujących w produkcji chlebów w gospodarstwie rolnym (GHP, GMP).
Z prastarych zbóż
Czy taka produkcja może się opłacić, skoro spożycie pieczywa w Polsce maleje? W 2000 r. wynosiło ok. 80 kg na osobę, a obecnie niewiele ponad 40 kg. Krajowy Ośrodek wsparcia Rolnictwa odpowiada na to pytanie w „Strategii promocji dla branży rynku zbóż i przetworów zbożowych na rok 2023”:
- W ciągu ostatnich pięciu lat sukcesywnie wzrasta zainteresowanie zdrowym trybem życia, co powoduje korzystne zmiany w zwyczajach żywieniowych. Wzrasta spożycie pieczywa ciemnego, pieczywa „bio”, produkowanego z ziarna pochodzącego z gospodarstw ekologicznych. Dużym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się pieczywo pochodzące z mąki otrzymywanej z przemiału zbóż należących do grupy prastarych roślin, a więc orkiszu, samopszy i płaskurki.
Sprzyja odchudzaniu
Takie pieczywo ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
– Nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego - mówi Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert NCEŻ. - Przykładowo, chleb żytni pełnoziarnisty zawiera ponad 9 g błonnika w 100 g, czyli blisko 30 procent zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Dla porównania, zawartość włókna pokarmowego w 100 gramach kajzerki, to jedynie 1,9 g, w chlebie baltonowskim – 3,3 g. Zawartość błonnika pokarmowego w nisko przetworzonych produktach piekarniczych jest często kilkukrotnie wyższa niż w większości warzyw i owoców. To właśnie błonnik ułatwia utrzymanie smukłej sylwetki i redukcję nadprogramowych kilogramów, a przy okazji wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.
Źródła: KPODR, KOWR, NCEŻ
