Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto może przygotować Wigilię za Ciebie

Joanna Pluta; fot. sxc [email protected] tel. 52 326 31 56
Ceny wigilijnych gotowych dań są bardzo zróżnicowane
Ceny wigilijnych gotowych dań są bardzo zróżnicowane
Jeżeli chcesz zamówić gotowe dania na Boże Narodzenie, to już ostatni dzwonek. Zostały jeszcze góra trzy, cztery dni.

- Moja mama na wigilię wszystko robiła sama - opowiada Agnieszka Woźniak, nauczycielka. - Zaczynała już na tydzień przed świętami. I choć nic nie zastąpi domowego jedzenia, sama co roku zamawiam potrawy. Nie lubię gotować i nie mam na to czasu.

Przeczytaj na Pomorska.pl: Ostatni weekend przed świętami w Bydgoszczy. Autobusy i tramwaje pojadą inaczej

Takiego zdania jest coraz więcej osób. A restauracje i firmy cateringowe wychodzą im naprzeciw. - Bożonarodzeniowe przysmaki nie należą do najprostszych, jeśli chodzi o wykonanie - przyznaje Krzysztof Grzeliński, szef kuchni restauracji „1921” Hotelu pod Orłem. - A do tego są czasochłonne. Dlatego nie każdy chce się podejmować ich przyrządzania lub zwyczajnie nie ma kiedy.

A jeżeli chcemy, by w przygotowaniu tych potraw wyręczyli nas inni, musimy się pospieszyć. - Przyjmujemy zamówienia najpóźniej do 20 grudnia - informuje Dobromira Sopońskaz toruńskiej Pierogarni Leniwej. - Wszy?stkie dania są do odbioru w Wigilię.

Czytaj też: Święta 2011. Czekają nas takie promocje, jak pamiętny wyścig za karpiem w Realu [wideo]

Sprawdziliśmy, podobnie jest w wielu restauracjach i barach regionu. Ale są też miejsca, w których nie zamówimy już nic. - Zakończyliśmy przyjmowanie zleceń 14 grudnia - słyszymy w barze mlecznym przy ul. św. Antoniego we Włocławku.

Ceny wigilijnych gotowych dań są bardzo zróżnicowane. Najdroższy jest chyba najbardziej popularny na wigilijnym stole smażony karp. W garmażerce Hotelu pod Orłem w Bydgoszczy zapłacimy aż 65 zł za kilogram ryby. Znacznie tańszy jest barszcz - litr kosztuje tu 7 złotych. - Klienci zazwyczaj wybierają klasykę, jak karpia pod różnymi postaciami, zupę grzybową i pierogi z kapustą - twierdzi Krzysztof Grzeliński. - Zdarza się jednak, że chcą eksperymentować z owocami morza, lub oryginalnymi rybami.

Czytaj: Czy załoga Tesco zdąży na Wigilię? Godziny otwarcia marketów w święta

Podobne obserwacje ma też właścicielka Pierogarni Leniwej. - Najczęściej zamawiane na wigilię są tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami - mówi. - Ale sprzedajemy również takie ze szpinakiem, ruskie, a nawet na słodko, np. z malinami lub sernikowe.

Pierogi w naszym regionie kosztują od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych za kilogram. Wszystko zależy od farszu. - U nas pierogi schodzą zdecydowanie najlepiej - stwierdza sprzedawczyni w As Market w Bydgoszczy. - Ale bardzo popularne są również ryby w galarecie i paszteciki.

Przeczytaj również: Praca w Wigilię. Markety będą czynne krócej

Na słodko

Teraz już rzadko kto decyduje się na pieczenie ciast w domu. Cukiernie oferują ogromny wybór świątecznych wypieków - pierniki, makowiec, czy sernik to najbardziej popularne.

Termin składania zamówień na słodkości w większości cukierni już minął.

Jednak piekarze uspokajają. - Nie będzie już możliwości zamówienia tortu, lub jakiegoś nietypowego ciasta - informuje właściciel cukierni Wrzos z Inowrocławia. - Ale zapewniam, że tradycyjnych wypieków nie zabraknie, nawet w Wigilię.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska