Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje "Karczma Polany" [OPINIE, MENU, CENY - 15.11.2017]

mm, AIP
Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w Karczmie Polany.
Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w Karczmie Polany. Lukasz Gdak
Kuchenne rewolucje - Karczma Polany. Magda Gessler odwiedziła Karczmę Polany, by przeprowadzić tam rewolucję. Jak poszło?

Kuchenne rewolucje - Karczma Polany - 15.11.2017

"Karczma Polany" to prawdziwa góralska restauracja w Kościelsku. W drodze do tej niewielkiej miejscowości położonej u podnóża Tatr, położonej 6 kilometrów od Zakopanego jest sporo restauracji, pizzerii i karczm. Kiedy się tu dotrze można być już naprawdę solidnie najedzonym. Karczma musi być wyjątkowa, żeby chcieć w ogóle do niej docierać.

I jest. Po pierwsze restauracja jest prowadzona przez ojca i syna, który do pomocy ma jeszcze czwórkę rodzeństwa. Drugą wyjątkową rzeczą jest Giewont, doskonale widoczny z okien karczmy. Niestety atutów tych nie wykorzystywali właściciele, a co za tym idzie nie wiedzieli o nich potencjalni goście. Na co dzień "Karczma Polany" świeciła pustkami i robiła wrażenie raczej nieczynnej. Zmienić miała to Magda Gessler. Czas na łzy, śpiewy, śmiechy i tańce. To była prawdziwa góralska rewolucja z owcami w tle.

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Rodzina Styrczulów, właściciele restauracji Polany, poprosili Magdę Gessler o pomoc, bo zauważyli, że ostatnio odwiedza ich coraz mniej klientów. - Nie chodziło nawet o to, że nie zarabialiśmy - mówi Wojciech Styrczula.

- Zawsze ktoś tam przyszedł i coś zamówił, ale nie było to nic wielkiego. Dlatego odbyłem ze swoimi dziećmi rozmowę i razem zdecydowaliśmy się na zmiany. Pomogła nam w nich właśnie Magda Gessler.

Karczma Polany - Menu

Styrczula dodaje, że jego entuzjazm szybko opadł. Gessler skrytykowała bowiem większość dań, które górale serwowali jej podczas powitalnej kolacji.

- Pani Magdzie smakowała tylko golonka - mówi Szymon Styrczula, syn Wojciecha. - Musieliśmy więc poważnie zmodyfikować nasze menu. Ostatecznie jestem bardzo zadowolony z tego, co teraz znajduje się w karcie - dodaje młodszy z restauratorów, który uważa, że Magda Gessler jest wyśmienita kucharką.

- Ona ma smak i wyczucie. Jest też estetką. Sama wymyśliła zmiany w wystroju naszej karczmy - komplementuje gwiazdę telewizji pan Szymon, który dzięki Magdzie Gessler został menedżerem rodzinnego biznesu.

- Będziemy teraz podawać same pyszności - przekonuje Wojciech Styrczula. W menu króluje baranina w mięcie, zupa borowikowa z wódką oraz francuska tarta z bryndzą i bundzem w środku.

- Wszystko wyborne - zachwala pan Szymon. - Skąd to wiem? Oczywiście od pani Magdy. Była już u nas z rewizytą i oceniła kuchnię po zmianach na piątkę z plusem. A to jest dla nas bardzo ważne.

Opinie o Karczmie Polany prezentujemy na kolejnej stronie --->

Karczma Polany - OPINIE

Jakie są opinie o Karczmie Polany? Prezentujemy niektóre z nich (pisownia oryginalna)

Karczma Polany wykonała dla nas 3 dniowy catering na naszej imprezie. Zanim zdecydowaliśmy się na ich usługi zjedliśmy obiad w karczmie. Bardzo nam smakowało i zdecydowaliśmy się na skorzystanie z usług. Jedzenie - na bardzo wysokim poziomie, urozmaicone. Obsługa - bardzo zaangażowana w to co robi, z chęcią wykonujący obowiązki, które nie do końca leżą w ich gestii ale sprawiają, że goście czują się jeszcze lepiej na imprezie. "Grill w terenie" zrobił furorę - przygotowanie dań jak i obsługa na najwyższym poziomie. Goście byli zachwycenie a szef kuchni zrobił furorę ;) Polecamy zdecydowanie - pisze pan Michał.

Jedzenie bardzo dobre, ale... no właśnie takie na 4,5/5. Czegoś brakuje. Jedliśmy tam trzy razy i na przykład goloneczka w smaku znakomita, mięso mięciutkie, wspaniale się dzieli, ale skórka nie wypieczona (a golonka podobno z grilla). Innym razem sałatka z kurczaka z grzanką czosnkową... grzanką był podsuszony chlebek bez choćby cienia posmaku czosnkowego. Trzeba jednak przyznać, że zupy są baaardzo dobre. Dania, jeśli chodzi o wielkość - uczciwe, można się najeść do syta. Ceny nie są może najniższe w okolicy, ale jak za takie porcje - są do przyjęcia - to opinia pana Jacka.

Pycha, pycha, pycha... Kwaśnica, borowikowa, pierogi z gęsiną, schab ze śliwką i morelą, bulion z kluseczkami i kopytka - wszystko na najwyższym poziomie. Żałuję że odwiedziliśmy Państwa dopiero ostatniego dnia naszego pobyty w Kościelisku, bo tak to bylibyśmy codziennie na obiedzie. Wielki plus za kącik dla dzieci. Szczerze polecam - napisała pani Joanna.

Wszystkie odcinki Kuchennych rewolucji można oglądać m.in. na platformie player.pl. Dostępne są one >>>TUTAJ<<<

Jaka jest Magda Gessler? „To silna osobowość i zna się na tym, co robi”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska