https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto przepis na gęsinę Magdy Gessler. To kulinarny przebój Święta Niepodległości!

Anna Grochowina
Czy tym samym przepisem restauratorka zachwyci uczestników festiwalu w Łojewie?
Czy tym samym przepisem restauratorka zachwyci uczestników festiwalu w Łojewie? Canva
Festiwal Gęsi w Łojewie zbliża się wielkimi krokami. Nad kulinarną strefą imprezy czuwać będzie sama Magda Gessler. Jak przyrządzić przepyszną gęś faszerowaną? Znamy przepis restauratorki znanej z programów "Kuchenne rewolucje" czy "MasterChef".

Składniki:

  • gęś około 5 kg koper

  • chrzan

  • listek dębu

  • czosnek

  • liść laurowy

  • zioła do natarcia: cząber, szałwia

Farsz do gęsi:

  • 0,5 kg cielęciny mielonej

  • pół chałki

  • 100 g śliwki suszonej węgierki

  • 100 g kasztanów, migdałów

  • 50 g rodzynek

  • 100 g tłuszczu z gęsi

  • 50 g słoniny wędzonej

  • 100 g wątróbki gęsiej

Wyluzowaną gęś marynujemy w solance (jak na ogórki kiszone - 3 łyżki soli na litr wody) przez ok. 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy ziołami od środka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś.

Gęś faszerowaną pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez pierwsze 15 minut, następnie w temperaturze 160 przez ok 4 h. Danie przyrządzone według tego przepisu było prezentowane przez Magdę Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Czy tym samym przepisem restauratorka zachwyci uczestników festiwalu w Łojewie?

Festiwal Gęsi w Łojewie

Degustacja potraw i przetworów z gęsiny, warsztaty kulinarne, konkursy i zabawy dla dzieci - to najważniejsze punkty zbliżającej się imprezy. Sobotnie spotkanie będzie okazją do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem Święta Niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego, jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska