Składniki:
gęś około 5 kg koper
chrzan
listek dębu
czosnek
liść laurowy
zioła do natarcia: cząber, szałwia
Farsz do gęsi:
0,5 kg cielęciny mielonej
pół chałki
100 g śliwki suszonej węgierki
100 g kasztanów, migdałów
50 g rodzynek
100 g tłuszczu z gęsi
50 g słoniny wędzonej
100 g wątróbki gęsiej
Wyluzowaną gęś marynujemy w solance (jak na ogórki kiszone - 3 łyżki soli na litr wody) przez ok. 1-2 dni, po tym czasie tuszkę gęsi osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy ziołami od środka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś.
Gęś faszerowaną pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez pierwsze 15 minut, następnie w temperaturze 160 przez ok 4 h. Danie przyrządzone według tego przepisu było prezentowane przez Magdę Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Czy tym samym przepisem restauratorka zachwyci uczestników festiwalu w Łojewie?
Festiwal Gęsi w Łojewie
Degustacja potraw i przetworów z gęsiny, warsztaty kulinarne, konkursy i zabawy dla dzieci - to najważniejsze punkty zbliżającej się imprezy. Sobotnie spotkanie będzie okazją do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem Święta Niepodległości.
Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego, jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.
