„Zero waste” z Torimpex
W świat zero waste wprowadzi nas prowadzący Rafał Godziemski, szef w „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy, dobrze znany z cyklu „Smaki Kujaw i Pomorza”.
W odcinku zaglądamy m.in. do sklepu Torimpex, w którym zaopatrujemy się w białą kiełbasę na święta. Co zrobić, żeby przetrwała jak najdłużej, zgodnie z filozofią, że nic nie powinno się zmarnować?
Nasz prowadzący podpowiada:
• Najlepiej zamrażać jest mięso surowe, niż ugotowane.
• Surową wołowinę można trzymać w zamrażarce nawet rok, wieprzowinę 7 miesięcy, kiełbasę czy słoninę 4 miesiące, a ryby 3 miesiące.
• Gotowe produkty można zamrażać przez maksymalnie miesiąc.
Na te i wiele innych pytań odpowiemy w pierwszym i kolejnych odcinkach „Kuchni Zero Waste”. Takie okazji… nie można zmarnować!
Co z tym zamrażaniem?
Rafał opowie, jak skutecznie przechowywać żywność, gdzie i jak jej szukać i jak przygotowywać do spożycia. Prosta zasada zero waste mówi: postaw na produkty bez foliowych opakowań, a do sklepu zabierz papierową lub materiałową torbę, by za każdym razem nie kupować szkodliwych plastikowych torebek.
Zapewniamy: Rafał i jego goście mają dla nas jeszcze więcej ciekawych informacji. Także tych, które przydadzą się przed świętami.
Zero waste na Wielkanoc? Proszę bardzo!
• Nie mrozimy surowych kiełbas. Surowe mięsa w kawałku – jak najbardziej!
• Nie myjemy białej kiełbasy i innych mięs przed włożeniem do zamrażalnika. Wszystkie produkty bardzo szczelnie zamykamy.
• Prawie wszystko możemy zamknąć w słoikach, nawet gotowe dania mięsne. Uważajmy z fermentującą cebulą. Pamiętajmy też o zapisaniu daty, w której wekowaliśmy nasze jedzenie.
• Każda półka w lodówce i zamrażalce powinna być przypisana innemu rodzajowi produktów.
Partnerami odcinka są:
Memo Restaurant & Wine
Torimpex
Prosiaczek
Unamel