Zbieranie grzybów to ulubione zajęcie Polaków w sezonie jesiennym.
Grzyby, wbrew powszechnej opinii, mają liczne właściwości odżywcze. W owocnikach grzybów jadalnych można znaleźć białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy.
W krajach północnosłowiańskich masowo zbiera się wiele gatunków dzikich grzybów do celów spożywczych. Grzybiarstwo może być też źródłem zarobku, np. dla ludności sąsiadującej z lasami. Współcześnie w Polsce stanowi często rodzaj hobby lub zajęcia rekreacyjnego.
Przed konsumpcją grzyby muszą zostać poddane suszeniu, marynowaniu bądź gotowaniu (składnik zup i sosów).
Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, ale także w wodach (słodkich i słonych). Do tej pory opisano ok. 70 tysięcy gatunków grzybów, ale brak jednolitych kryteriów nie pozwala na dokładny szacunek, w efekcie ta liczba może być wyższa (za Wikipedia).
Zobaczcie, jakie okazy wpadły w ręce naszych Czytelników.
A wy znaleźliście ostatnio grzyby? Czekamy na wasze zdjęcia pod adresem [email protected]. Opublikujemy je na naszej stronie.
