Celem konkursu, zorganizowanego już po raz trzynasty, jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, jakie wytwarzane są w naszym województwie.
W tegorocznej rywalizacji uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury dwadzieścia jeden produktów oraz sześć hotelowych restauracji - w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały łącznie piętnaście potraw.
Wśród nagrodzonych znalazł się radziejowski "Mechanik". Szkołę reprezentowały uczennice w zawodzie kucharz: Paulina Jóźwiak, Adrianna Gralewska, Julia Pawikowska, Zuzanna Krawczykowska, Magdalena Błażewska oraz opiekunka Anna Alwin.
- W tym konkursie startujemy od wielu lat, i mogą się pochwalić, że z sukcesami - mówi Anna Alwin. - Tak było i w tym roku. Kapituła oceniała wysoką jakość, wartość odżywczą i zdrowotną , estetykę oraz oryginalność receptur naszych potraw. Na stole degustacyjnym w Centrum Spotkań Młodzieży w w Toruniu nasza grupa prezentowała swojski chleb po kujawsku, roladę serową z królika, czarninę z szarymi kluskami, pierś z kaczki marynowaną w miodzie, pieczone prosię z sosem chrzanowym. Za tę potrawę nasz zespół otrzymał specjalne wyróżnienie. Chcę podkreślić, że wszystko zostało przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Bardzo dbamy o te tradycje, sięgając do rodzinnych przepisów.
