Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023 – nowy konkurs dla branży rolno-spożywczej

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Do konkursu można zgłaszać nieograniczoną liczbę produktów. Komisja wybierze trzy najlepsze
Do konkursu można zgłaszać nieograniczoną liczbę produktów. Komisja wybierze trzy najlepsze Krzysztof Kapica
Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego oraz restauracje i szkoły gastronomiczne – w takich kategoriach rozegrana będzie pierwsza edycja konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2023”. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu przyjmuje zgłoszenia do 19 października 2023.

Zgodnie z uchwałą Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, od 2023 roku wybierany będzie najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw.

Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:

  • zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
  • restauracje i szkoły gastronomiczne

Celem konkursu jest wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie kujawsko-pomorskim, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Misją organizatorów jest też rozwijanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych w regionie, a także zachowanie tradycji - dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Pomorza i Kujaw.

Podmioty gospodarcze z branży rolno-spożywczej, które zgłoszą udział w konkursie, muszą:

  • prowadzić działalność na terenie województwa kujawsko-pomorskiego;
  • prowadzić działalność co najmniej od roku
  • okazać wszelkie upoważnienia, certyfikaty i zezwolenia dopuszczające zgłaszane produkty do obrotu spożywczego
  • firmy te nie mogą znajdować się w stanie upadłości

Do konkursu można zgłaszać nieograniczoną liczbę produktów. Komisja wybierze trzy najlepsze. Pod uwagę weźmie następujące kryteria:

  • posiadane atesty, certyfikaty i wyróżnienia - punktacja 0-5
  • oryginalność produktu – punktacja 0-5
  • opakowanie, etykiety, estetyka - punktacja 0-5
  • cechy sensoryczne (wygląd, zapach, smak, konsystencja) - punktacja 0-5

Zgłoszenia należy składać do 19 października 2023 r. do Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddział Toruński. Organizator ustali z uczestnikami termin dostarczenia próbek produktów zgłoszonych do konkursu. Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród zaplanowano na 26 października 2023 r.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska