Zgodnie z uchwałą Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, od 2023 roku wybierany będzie najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw.
Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:
- zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
- restauracje i szkoły gastronomiczne
Celem konkursu jest wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie kujawsko-pomorskim, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Misją organizatorów jest też rozwijanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych w regionie, a także zachowanie tradycji - dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Pomorza i Kujaw.
Podmioty gospodarcze z branży rolno-spożywczej, które zgłoszą udział w konkursie, muszą:
- prowadzić działalność na terenie województwa kujawsko-pomorskiego;
- prowadzić działalność co najmniej od roku
- okazać wszelkie upoważnienia, certyfikaty i zezwolenia dopuszczające zgłaszane produkty do obrotu spożywczego
- firmy te nie mogą znajdować się w stanie upadłości
Do konkursu można zgłaszać nieograniczoną liczbę produktów. Komisja wybierze trzy najlepsze. Pod uwagę weźmie następujące kryteria:
- posiadane atesty, certyfikaty i wyróżnienia - punktacja 0-5
- oryginalność produktu – punktacja 0-5
- opakowanie, etykiety, estetyka - punktacja 0-5
- cechy sensoryczne (wygląd, zapach, smak, konsystencja) - punktacja 0-5
Zgłoszenia należy składać do 19 października 2023 r. do Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Oddział Toruński. Organizator ustali z uczestnikami termin dostarczenia próbek produktów zgłoszonych do konkursu. Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród zaplanowano na 26 października 2023 r.
