https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kupujemy żywność bio, bo cenimy swoje zdrowie

Zbigniew Biskupski
Wideo
od 16 lat
Ekologiczna żywność coraz częściej trafia na polskie stoły. Sięgają po nią konsumenci ceniący zdrowy styl życia i jakość produktów.

Jak wynika z badań „Żywność ekologiczna w Polsce 2017”, przeprowadzonych przez IMAS International, 64 proc. konsumentów wydało podczas ostatnich zakupów 20-100 zł na tego typu certyfikowane produkty. Rozwijający się trend żywności bio ma związek z popularnością zdrowego stylu życia, a także podążaniem za wysoką jakością produktów.

Zainteresowanie żywnością ekologiczną wiąże się ze wzrostem świadomości konsumentów w kwestii dbania o swoją sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. Coraz częściej wolimy zapłacić więcej za produkty bio – szczególnie w przypadku warzyw i owoców oraz mięsa- tłumaczy Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc

Ostrożnie z kupnem biletów lotniczych po kilkanaście złotych - łatwo wpaść w pułapkę i słono za to zapłacić! Kliknij po prostu w ten tekst, a dowiesz się jak tego uniknąć!Mimo, że polscy konsumenci coraz częściej spoglądają podczas zakupów na półki z napisem bio, nie zawsze wiedzą, jaką żywność można w ten sposób określić. Nazwy bio, eko i organic, oznaczające tę samą kategorię asortymentową, są zastrzeżone przez Unię Europejską. Odnoszą się one do produktów, których składniki przynajmniej w 95 proc. pochodzą z ekologicznej produkcji.

Dzięki spełnieniu tego warunku, na opakowaniu może pojawić się specjalny certyfikat – symbol charakterystycznego zielonego listka z gwiazdkami. Kupując produkt z takim oznaczeniem możemy być pewni, że wytworzono go bez chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, z troską o środowisko naturalne
i bioróżnorodność.

Co warto wiedzieć o żywności ekologicznej:

  • Do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Żyzność gleby zapewnia natomiast regularnie stosowany płodozmian.
  • Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki hodowli, są karmione paszą ekologiczną z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych.
  • Przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaku, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie.
  • Od 2012 roku pakowana żywność ekologiczna, którą wytworzono w jednym z państw członkowskich UE i która spełnia wymagane normy, musi być oznaczona specjalnym logo.
  • W przypadku ekologicznych produktów niepakowanych i importowanych logo z zielonym listkiem nie obowiązuje. Zapytaj sprzedawcę o sposób produkcji!

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Paweł

Na zdrowie i młody wygląd trzeba zapracować. W swojej diecie często korzystam z naturalnych witamin w postaci soków wg. zaleceń https://terapiasokami.pl/gdzie-szukac-witamin. Soki robię w wyciskarce i świeże piję. Dzięki wsparciu witamin cieszę się dobrym zdrowiem od lat i młodym wyglądem. Regularnie też ćwiczę.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska