Za nami jubileuszowa, bo dziesiąta edycja konkursu kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk". Jury, któremu w tym roku przewodził Tomasz Kosiński z Akademii Kulinarnej "Gotuj z nami", wybrało najsmaczniejsze potrawy i tę godną tytułu "Smaku roku 2013".
Degustacja odbyła się w murach I LO im Krzywoustego w Nakle na zakończenie V Jarmarku św. Wawrzyńca. A co jury zdecydowało po skosztowaniu wszystkich potraw?
W kategorii napojów i nalewek pierwsze miejsce przyznano Ludwice Mrówczyń-skiej z Michalina za kwas miodowy. Drugie miejsce w tej kategorii przypadło Iwonie Pyrze z Mrozowa za syrop z kwiatów czarnego bzu, a trzecie "Kwiatowemu ukojeniu", nalewce na kwiatach głogu przygotowanej przez Zofię Bruską z Suchar.
Dwa produkty wyróżniono. Była to nalewka z kwiatu akacji autorstwa Jana Pyry i domowy koniak przygotowany przez jego syna Michała Pyrę.
Jury oceniało też wyroby piekarnicze i cukiernicze. W tej kategorii wygrała Arleta Bruska i jej racuszki z manny i jabłek. Jury doceniło też: parowańce z karmelem, propozycję kulinarną Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Kobiet, koło w Górkach Zagajnych (drugie miejsce) i bułeczki owsiane Aleksandry Mindy z Olszewski (trzecie miejsce).
Trzy wypieki wyróżniono: kaimak (Iwona Pyra), piernik świąteczny (Koło Gospodyń Wiejskich Ślesin) i Makowiec z czarną porzeczką (KGW Gumnowice).
Bardzo duża konkurencja była w kategorii: produkty i potrawy mięsne. Pierwsze miejsce zdobyła Iwona Pyra z Mrozowa za gęsi pipek.
Jurorom smakowała także zupa szczawiowa na gęsinie przygotowana przez panie z KGW Izabela (II miejsce) i kaczka z weka Elżbiety Mindy z Olszewki (III miejsce).
Jak trudny był wybór świadczy liczba wyróżnionych dań. Na liście tej znalazły się: kurczak niespodzianka (KGW Trzeciewnica), golonka pieczona z weka z domowym chrzanem, (Hanna Płowaś), klops z królika (Michał Pyra), pierś kaczki marynowana w winie na puree z pietruszki z sosem wiśniowym (KGW Matyldzin), roladki ze schabu nadziewane kapustą kiszoną (KGW Wiele), rolada porowa (KGW Ślesin), kiełbasa słoikowa (Regina Chwiłka) i polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym (KGW Nakło),
Ostatnia kategoria: produkty i potrawy jarskie oraz potrawy z ryb, także była mocno obsadzona. Tu pierwszym miejscem nagrodzono musztardę z jabłek, propozycję Magdaleny Pyry. Miejsce drugie zajęło KGW Bnin za kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą. Trzecim miejscem nagrodzono śledzie smażone, które do konkursu zgłosiła Aleksandra Minda.
I tu kilka potraw wyróżniono: kiełbaski z karpia nadziewane, grillowane (Zofia Bruska), kompot z papierówek (Iwona Pyra), powidła z dyni, (Katarzyna Pyra), marmolada z czerwonej mirabelki (Magdalena Pyra), konfitura słońcem malowana (KGW Ślesin), powidła śliwkowe (Małgorzata Żołecka) i królewski karp (Justyna Kubiak).
Jury przyznało też dwie nagrody specjalne: Iwonie Pyrze za gęsi pipek i Ludwice Mrówczyńskiej za kwas miodowy. Smakiem roku 2013 uznano musztardę z jabłek, którą na konkurs zgłosiła Magdalena Pyra. Gratulujemy!
Konkurs kulinarny nie był jedynym ogłoszonym przez Partnerstwo dla Krajny i Pałuk. - Oceniano także najstarsze publikacje zawierające przepisy kuchni polskiej. Pierwsze miejsce za książkę: "Kucharka polska" z 1855r. otrzymała Zofia Bruska z Suchar.
- Wyróżniliśmy zeszyty rodzinne zawierające tradycyjne przepisy z regionu Krajny i Pałuk nadesłane przez Daniela Makarewicza, Barbarę Strzelewicz, Stefanię Bielecką i Hannę Płowaś - informują organizatorzy konkursu.
Czytaj e-wydanie »