
Jak widać, kwiaty krwawnika są popularne wśród owadów. One dobrze znają cenne właściwości tego ziela. Można z niego robić napary, toniki, maseczki i potrawy. Jak je wykonać? Zobaczcie w naszej galerii.

Żeby sporządzić tonik z krwawnika, wystarczy zalać młode liście i kwiaty letnią wodą i zostawić je na noc. Nie wolno ich gotować. Na zdjęciu tonik z dodatkiem nagietka, który dodatkowo poprawia wygląd cery. Jeśli problemy skórne dotykają inne partie naszego ciała, możemy narwać mnóstwo krwawnika i zalać go (całe rośliny) w wannie, a następnego dnia zanurzyć się w leczniczym roztworze. Skóra będzie odżywiona i świetlista.

Liście krwawnika mają słodko-gorzki smak. Przypominają smak szpinaku. Można je udusić na maśle i podawać z solą, pieprzem, czosnkiem i sadzonym jajkiem.

Herbata z suszonych kwiatostanów i liści krwawnika powstrzymuje krwotoki.