- Piekła go najpierw moja prababcia Rozalia, później mama Łucja, a teraz ja to robię - zdradza Alina Książek, gospodyni z Pławina w powiecie inowrocławskim.
"Brukowiec kujawski" to już 51. wyrób z Kujaw i Pomorza, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Droga była brukowa
- Tradycja pieczenia piernika na karmelu sięga w mojej rodzinie wielu lat. W moim przypadku czterdziestu.tyle, ile jestem po ślubie. Nazwę "Brukowiec kujawski" wymyśliła prababcia. W czasie wojny była pokojówką. Piernik przypominał jej wyglądem drogę brukową przed pałacem, w którym pracowała. Moja mama ma 82 lata i pomaga mi w pieczeniu - zdradza pani Alina.
Brukowiec to niedrogie ciasto korzenne typu piernikowego, podawane na Kujawach na Boże Narodzenie. Do jego przygotowania potrzebne są: mąka pszenna, mleko, smalec, kwaśna śmietana, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawy cynamon, zmielone goździki, amoniak.
Kula z ciasta musi dojrzewać
Ciasto w postaci kuli wyrabia się na początku grudnia i najpierw dojrzewa ono w kamiennym garnku. Dziesięć dni przed gwiazdką wypieka się z niego płaty - z jednej części tocząc małe kulki i rozsypując je nierównomiernie na blasze. Po upieczeniu kulki łączy się tworząc "bruk". Piernik jest przekładamy powidłami lub masą orzechową.
Tak przygotowany "Brukowiec kujawski" przechowuje się w chłodnej spiżarni. Dzięki temu długo pozostaje świeży i wilgotny.
Silnie zakorzeniona i podtrzymywana tradycja sprawiła, że cały czas jest niezastąpionym elementem wigilijnej kolacji na Kujawach w okolicach Inowrocławia.
To nie pierwszy wyrób gospodyni z Pławina na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.
W zeszłym roku trafiła na nią jej kawa zbożowa z jęczmienia, a w marcu tego roku - herbata z wianków ziołowych.
Wśród 51 zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przysmaków z Kujaw i Pomorza są: 13 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także cztery warzywa i owoce, trzy produkty mleczne, tyleż samo mięsnych, a również miód i masło.