Lista Produktów Tradycyjnych. Co ma piernik do Brukowca Kujawskiego?

agad
Oto "Brukowiec kujawski"
Oto "Brukowiec kujawski" Nadesłane
Udostępnij:
Okazuje się, że mają ze sobą wiele wspólnego. "Brukowiec kujawski" to nic innego, jak piernik na karmelu.

- Piekła go najpierw moja prababcia Rozalia, później mama Łucja, a teraz ja to robię - zdradza Alina Książek, gospodyni z Pławina w powiecie inowrocławskim.

"Brukowiec kujawski" to już 51. wyrób z Kujaw i Pomorza, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Droga była brukowa

- Tradycja pieczenia piernika na karmelu sięga w mojej rodzinie wielu lat. W moim przypadku czterdziestu.tyle, ile jestem po ślubie. Nazwę "Brukowiec kujawski" wymyśliła prababcia. W czasie wojny była pokojówką. Piernik przypominał jej wyglądem drogę brukową przed pałacem, w którym pracowała. Moja mama ma 82 lata i pomaga mi w pieczeniu - zdradza pani Alina.

Brukowiec to niedrogie ciasto korzenne typu piernikowego, podawane na Kujawach na Boże Narodzenie. Do jego przygotowania potrzebne są: mąka pszenna, mleko, smalec, kwaśna śmietana, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawy cynamon, zmielone goździki, amoniak.

Kula z ciasta musi dojrzewać

Ciasto w postaci kuli wyrabia się na początku grudnia i najpierw dojrzewa ono w kamiennym garnku. Dziesięć dni przed gwiazdką wypieka się z niego płaty - z jednej części tocząc małe kulki i rozsypując je nierównomiernie na blasze. Po upieczeniu kulki łączy się tworząc "bruk". Piernik jest przekładamy powidłami lub masą orzechową.

Tak przygotowany "Brukowiec kujawski" przechowuje się w chłodnej spiżarni. Dzięki temu długo pozostaje świeży i wilgotny.

Silnie zakorzeniona i podtrzymywana tradycja sprawiła, że cały czas jest niezastąpionym elementem wigilijnej kolacji na Kujawach w okolicach Inowrocławia.

To nie pierwszy wyrób gospodyni z Pławina na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

W zeszłym roku trafiła na nią jej kawa zbożowa z jęczmienia, a w marcu tego roku - herbata z wianków ziołowych.

Wśród 51 zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przysmaków z Kujaw i Pomorza są: 13 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także cztery warzywa i owoce, trzy produkty mleczne, tyleż samo mięsnych, a również miód i masło.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lusia
Pieknie wyglada proszę zamiescić przepis
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie