Lubisz chleb? Wybierz zdrowszy: żytni albo razowy z dodatkiem nasion

  • Gazeta Pomorska

Anna Kaczanowska, dietetyk

Nasze babcie na pewno pamiętają zapach świeżo wypiekanego bochenka, który gościł w ich domach. Był przygotowywany na tradycyjnym zakwasie ze starannie dobranych składników.
wypiekany z pełnoziarnistej mąki, na tradycyjnym zakwasie, to doskonałe źródło błonnika
 sxc.hu

Chleby z babcinego pieca wychodziły 1-2 razy w tygodniu. Pozostawały długo świeże, były bardzo sycące i miały niezapomniany smak oraz zapach.

Teraz kupujemy chleb błyskawicznie, zaopatrując się w marketach lub gigantycznych piekarniach. Niestety, kupiony chleb z reguły szybko pleśnieje, kruszy się już na drugi dzień, a my biegniemy po kolejny bochenek.

Smak też nie zawsze odpowiada, ponieważ jedząc kromkę chleba, można odnieść wrażenie, że żujemy puszystą pianę, którą nijak nie można najeść się do syta. Dlatego większość z nas sięga po kolejną i jeszcze jedną kromeczkę. Potem oczywiście pojawiają się wyrzuty, bo przecież chleb tuczy, a my pochłonęliśmy prawie cały bochenek.

Co w takiej sytuacji zrobić? Zrezygnować całkowicie z jedzenia pieczywa, czy może spróbować samodzielnie, tak jak nasze babcie, prababcie upiec chleb dla siebie i rodziny?

Zdecydowanie nie warto wyeliminować chleba ze swojej diety. Aby dostarczał nam jak najwięcej cennych składników mineralnych (żelazo, magnez, miedz, cynk) i witamin, wystarczy wybrać chleb żytni, razowy mieszany, czy pszenno-żytni z dodatkiem nasion, otrębów.

Chleby wypiekane z pełnoziarnistej mąki, na tradycyjnym zakwasie, to doskonałe źródło błonnika, dzięki któremu już jedną kromką zaspokoimy swój apetyt i nie będziemy musieli martwić się o figurę.

Dlaczego błonnik jest taki ważny?

Jeśli chcemy przygotować zdrowy i świeży przez długi czas chleb, musimy na początek zrobić zakwas. Zakwas to woda i mąka w odpowiednich proporcjach. Potrzebna będzie nam mąka, najlepiej żytnia razowa, woda źródlana lub przegotowana z kranu oraz duży słoik.

Mieszamy szklankę mąki z taką ilością letniej wody, aby uzyskać konsystencję śmietany, odstawiamy słoik w ciepłe miejsce np. w pobliżu grzejnika.

Potem, przez kolejne 4-5 dni codziennie dodajemy po 2-3 łyżki mąki. Po pięciu dniach otrzymamy około litra zakwasu, na którym można przygotować swój pierwszy domowy chleb. Prosty przepis na smaczny chleb to: 500 gramów zakwasu, 250g mąki pszennej typ 550, 250g mąki żytniej lub razowej, 200-250g letniej wody, łyżka soli. Ciasto mieszamy aż do połączenia wszystkich składników.

Na koniec dodajemy sól rozpuszczoną w odrobinie wody i odstawiamy na 40 minut. Następnie przekładamy ciasto do foremki np. keksowej, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Chleb należy piec 15 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie 20-30 minut w temperaturze około 200 stopni.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

14.03.2012, 11:39

The coach factory outlet has been in business for many years. You can log in to find more information about its products and services.coach factory outlet online offer New Signature bags which is a the newest cool creation from Coach. The look is positively upscale. Gorgeous lightly textured black leather, beautiful for any season.

30.08.2011, 12:55

Zgadzam się z artykułem, że obecnie ciężko jest kupić dobry chleb. Większość oferowanych jest prawie w całości z mąki pszennej, są pulchne i nawet nie można ich dobrze pokroić czy posmarować aby się nie rozpadła kromka. W sumię, to się trochę dziwię ludziom, że kupują taki chleb nie wiedząc co tracą i nie znając smaku dobrego chleba. Jesteśmy konsumentami i powinniśmy wymagać dobrego chleba.

Nie trzeba przepłacać kupując małe chleby tylko z mąki żytniej lub różne inne gatunki odmiany - często wcale nie są one tak dobre - wystarczy dobrze wczytać się w skład (uwaga na karmel dodawany aby przyciemnić chleb).
Dobry chleb powinien mieć twardą skórkę, nie kruszyć się, nie być gliniany, najlepiej z mąki żytniej lub mieszanej żytniej i pszennej (im więcej żytniej tym lepiej) na zakwasie bez polepszaczy.

Ja pochodzę z Pałuk i z czystym sumieniem mogę polecić chleb foremkowy z piekarni Rolnik ze Żnina. Niestety na chwilę obecną nie jest on dowożony do Bydgoszczy przez co cierpię - może się to zmieni niedługo.

Będąc w kilku krajach za granicą mogę potwierdzić, że np. w USA nie znają smaku prawdziwego chleba. Natomiast we Francji nawet chleby wypiekane w marketach są porządne gatunkowo (nawet kilka rodzajów robią) a nie jak u nas, że jest to praktycznie bułka możliwa do zjedzenia jedynie od razu.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3