Spis treści
W sobotę 7 października 2023 r. w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim odbył się finał ogólnopolskiego konkursu dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa regionów”. Województwo kujawsko-pomorskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku, które serwowało gęsinę w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki i buraczki. Ta potrawa wygrała najpierw w eliminacjach powiatowych, a następnie wojewódzkich.
Zwycięzcy "Bitwy regionów"
- Ostatecznie jury pod przewodnictwem Karola Okrasy uznało, że pierwsze miejsce przypada Kołu Gospodyń Wiejskich Szaflary z województwa małopolskiego za danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jorka to owca niedojna, a zawaternik to kloc drewna najczęściej świerkowy, wkładany do watry, aby nie wygasła przez noc i by można było od niego rozpalać ogień.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z województwa lubelskiego za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym. Ostatnie miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki z województwa podlaskiego za polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Jury postanowiło ponadto przyznać dwa wyróżnienia dla Koła Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” z województwa zachodniopomorskiego za rybę w ogniu z kwaśnikiem oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z województwa podkarpackiego za karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych.
Ponad 14 tys. KGW w Polsce
W finale Bitwy Regionów uczestniczył Robert Telus, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
– Mamy już ponad 14 tysięcy Kół Gospodyń Wiejskich. To naprawdę wielka liczba. Ogromne jest znaczenie kół w przenoszeniu naszej tradycji do następnych pokoleń. To wy drogie panie jesteście siłą naszego narodu. Zachowujecie nasze tradycje, pielęgnujecie je i przekazujecie następcom – podkreślił szef resortu rolnictwa
.
– Dzisiejsze zmagania to także okazja do podziękowania za waszą codzienną pracę. Jesteście liderkami i liderami w swoich społecznościach. Dziękuję za wasze zaangażowanie, jesteście inspiracją dla nas wszystkich – powiedziała Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa. Zwróciła ponadto uwagę, że konkurs jest bardzo ważny ze względu na promocję lokalnego produktu, z którego przygotowywane są najlepsze potrawy.
Finaliści "Bitwy regionów" 2023 i ich potrawy
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
Organizatorzy i cel konkursu
Organizatorami „Bitwy regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
