5 z 11

fot. Pixabay
Zawarta w mandarynkach, a szczególnie w skórce mandarynek nobiletyna (rodzaj flawonoidu) zapobiega procesom, które prowadzą do odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Zapobiega to wielu chorobom serca, takim jak miażdżyca naczyń.
----->
6 z 11

fot. Pixabay
Poza wspomnianymi witaminami A i C, mandarynki mają też dużo potasu. Są też źródłem wapnia i fosforu.
----->
7 z 11

fot. Pixabay
Mandarynki to owoce niskokaloryczne. 100 gram mandarynek zawiera 53 kcal. Są one zatem dobrym uzupełnieniem diety.
------>
8 z 11

fot. Pixabay
Mandarynki są bezpieczne dla osób, które chorują na cukrzycę. Ich indeks glikemiczny jest dość niski i wynosi 30.
---->