W lipcu średnio ceny poszły w górę o blisko 12%, wskazuje cykliczny raport „Indeks cen w sklepach detalicznych", autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail. Co taniało? Tu wymienia się kategorie: warzywa – 12%, pieczywo – 10,2%, produkty sypkie – 10,1%, owoce – 6,4%, napoje – 4,9%, a także dodatki spożywcze – 4,5%. Podrożało dokładnie tyle samo kategorii:
- produkty tłuszczowe – 16,2%,
- nabiał – 13,2%,
- używki – 9,4%,
- mięso – 3,5%,
- inne art. – 1,3%,
- chemia gospodarcza – 0,1%.
Ceny warzyw na Kujawsko-Pomorskich targowiskach:
Przyglądamy się cenom m.in. ziemniaków, pomidorów, cebuli, kapusty, fasolki czy kalafiorów na straganach w regionie. Przeliczamy, ile warzyw jesteśmy w stanie kupić za 10 zł.
- Wychodzi na to, że w I półroczu - miesiąc do miesiąca ceny poszły w górę średnio o niecałe 2%. Uważam, że w II połowie br. w miesięcznej relacji będą one rosły o 4-5%, o ile nie wydarzy się nic nieprzewidywalnego, np. nagły wzrost zachorowań na COVID-19. Wówczas wskazana prognoza może się pogorszyć o dodatkowe 2%. Największą dynamikę wzrostu zakładam na przełomie kwartałów - mówi Karol Kamiński, współautor badania z centrum analiz Grupy AdRetail, wydawcy serwisu Ding.pl.
Źródło: MondayNews, KPODR
