Tradycyjny mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to prawdziwy król na wielkanocnym stole. Dlaczego w ogóle nazywamy go "mazurkiem"? Nazwa wielkanocnego mazurka najprawdopodobniej wzięła się od słowa Mazur (kiedyś mieszkaniec Mazowsza), dlatego że ciasto to było w tym regionie wyjątkowo popularne.
Prosty PRZEPIS NA MAZUREK wielkanocny. Co ma mazurek do Mazura?
Do Polski mazurek trafił podobno z dalekiej Turcji, a pierwsze mazurki na polskich stołach zaczęły się pojawiać w XVII wieku. I choć przepisów na tradycyjny mazurek jest tyle, ile gospodyń domowych, jedno jest pewne: wielkanocny mazurek musi być słodki jako nagroda za wstrzemięźliwość w Wielkim Poście. Co jeszcze charakteryzuje tradycyjne wielkanocne mazurki?
Tradycyjne mazurki słyną ze swojego kruchego spodu i bardzo, bardzo słodkiej polewy, najczęściej kajmakowej. Tradycyjny wielkanocny mazurek musi być również pięknie udekorowany: orzechami, suszonymi owocami, a nawet konfiturą.
Wielkanoc 2018. Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler [SPRAWDZONY PRZEPIS NA MAZUREK]
Chcecie przygotować taki mazurek na Wielkanoc 2018? Poznajcie kilka przepisów na tradycyjny wielkanocny mazurek i wybierzcie ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu. Powodzenia w pieczeniu!
Mazurek wielkanocny tradycyjny - przepis
Składniki na mazurek wielkanocny:
Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/4 szkl cukru
Polewa:
Puszka masy kajmakowej
Kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieść ręką na jednolitą masę. Uformować kulę, obwinąć folią spożywczą i schować do lodówki na min. pół godziny. Następne wykleić ciastem prostokątną blaszkę, pamiętając, żeby uformować wyższe brzegi. Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 160 st., aż ciasto nabierze złotego koloru (czyli ok. 25 minut).
Na ostudzone ciasto nakładamy masę kajmakową z puszki wymieszaną z dwoma łyżkami kwaśniej śmietany. Jeśli chcemy, masę kajmakową można przygotować także samodzielnie. Wystarczy kupić puszkę mleka skondensowanego słodzonego, wstawić ją (bez otwierania) do garnka i zalać wodą po samą górę puszki. Przykryć garnek i gotować przez dwie godziny (pilnować, by puszka była w całości zakryta wodą). Po przestudzeniu mamy w puszce gotową masę kajmakową.
Smacznego!
Zobacz także materiał wideo o wielkanocnych słodkościach: Mazurek czekoladowy i koszyki bezowe według Kingi Filipowicz
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
