Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny - tradycyjny przepis. Tak mazurek robiły nasze babcie i mamy

mz
Tradycyjny mazurek wielkanocny jest również pięknie udekorowany.
Tradycyjny mazurek wielkanocny jest również pięknie udekorowany. Wojciech Gadomski
Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto, który musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Szukacie przepisu na tradycyjny mazurek wielkanocny? Zobaczcie, jak robiły go nasze babcie i mamy.

Tradycyjny mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny to prawdziwy król na wielkanocnym stole. Dlaczego w ogóle nazywamy go "mazurkiem"? Nazwa wielkanocnego mazurka najprawdopodobniej wzięła się od słowa Mazur (kiedyś mieszkaniec Mazowsza), dlatego że ciasto to było w tym regionie wyjątkowo popularne.

Prosty PRZEPIS NA MAZUREK wielkanocny. Co ma mazurek do Mazura?

Do Polski mazurek trafił podobno z dalekiej Turcji, a pierwsze mazurki na polskich stołach zaczęły się pojawiać w XVII wieku. I choć przepisów na tradycyjny mazurek jest tyle, ile gospodyń domowych, jedno jest pewne: wielkanocny mazurek musi być słodki jako nagroda za wstrzemięźliwość w Wielkim Poście. Co jeszcze charakteryzuje tradycyjne wielkanocne mazurki?

Tradycyjne mazurki słyną ze swojego kruchego spodu i bardzo, bardzo słodkiej polewy, najczęściej kajmakowej. Tradycyjny wielkanocny mazurek musi być również pięknie udekorowany: orzechami, suszonymi owocami, a nawet konfiturą.

Wielkanoc 2018. Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler [SPRAWDZONY PRZEPIS NA MAZUREK]

Chcecie przygotować taki mazurek na Wielkanoc 2018? Poznajcie kilka przepisów na tradycyjny wielkanocny mazurek i wybierzcie ten, który najbardziej przypadnie Wam do gustu. Powodzenia w pieczeniu!

Mazurek wielkanocny tradycyjny - przepis

Składniki na mazurek wielkanocny:
Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/4 szkl cukru

Polewa:
Puszka masy kajmakowej
Kwaśna śmietana

Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieść ręką na jednolitą masę. Uformować kulę, obwinąć folią spożywczą i schować do lodówki na min. pół godziny. Następne wykleić ciastem prostokątną blaszkę, pamiętając, żeby uformować wyższe brzegi. Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 160 st., aż ciasto nabierze złotego koloru (czyli ok. 25 minut).

Na ostudzone ciasto nakładamy masę kajmakową z puszki wymieszaną z dwoma łyżkami kwaśniej śmietany. Jeśli chcemy, masę kajmakową można przygotować także samodzielnie. Wystarczy kupić puszkę mleka skondensowanego słodzonego, wstawić ją (bez otwierania) do garnka i zalać wodą po samą górę puszki. Przykryć garnek i gotować przez dwie godziny (pilnować, by puszka była w całości zakryta wodą). Po przestudzeniu mamy w puszce gotową masę kajmakową.

Smacznego!

Zobacz także materiał wideo o wielkanocnych słodkościach: Mazurek czekoladowy i koszyki bezowe według Kingi Filipowicz

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska