Wśród sztandarowych przysmaków polskiej kuchni wielkanocnej jest mazurek - tradycyjnie, niskie, słodkie ciasto. Klasyczny mazurek ma kształt prostokąta, rozmiary kartki z zeszytu, jest nieprzyzwoicie pyszny i bogato przystrojony. Mówi się, że na nasze stoły trafił w XVII wieku, aż z dalekiej Turcji.
Polecamy również:**Przepis na babkę wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie**
Podstawa mazurka to kruche ciasto, które odpowiednio dekorujemy. Pomysłów na masę jest wiele. Od czekoladowej czy orzechowej, po pomarańczową i morelową, skończywszy na konfiturze różanej lub wiśniowej.
Mazurek doceniamy tym bardziej, że raczymy się nim tylko raz w roku. Mamy dla Was wyjątkowo prosty i szybki przepis - podejmiecie wyzwanie?

Składniki - czego potrzebujemy do zrobienia mazurka?
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru (jedna czwarta szklanki)
- kajmak w puszce
- dekoracje: migdały, suszone owoce, lukier, kandyzowane plastry pomarańczy, posiekane orzechy, starta biała czekolada
Nazwa mazurek pochodzi najprawdopodobniej od słowa Mazur (kiedyś mieszkaniec Mazowsza), a wzięła się z dużej popularności ciasta w tym regionie.
Mazurek wielkanocny. Jak zrobić mazurek?
Mąkę, masło i cukier zagniatamy, po czym jednolitą masę - zawiniętą w folię spożywczą - wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, chwytamy za wałek. Wyklejamy ciastem formę (pozostawmy wyższe boki). Nakłuwamy widelcem środek. Umieszczamy w piekarniku, gdzie mazurek piecze się w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut (do złotego koloru). Wyjmujemy i studzimy - ostrożnie. Umieszczamy na cieście masę kajmakową. Teraz uruchamiamy wyobraźnię, i zdobimy wedle uznania.
Wskazówki:
- jeśli nie przepadacie za zbytnią słodyczą, możecie przełamać smak mazurka dodając ... solone orzeszki
- do masy kajmakowej można dodać dwie łyżki śmietany 12%
Powiatowa wystawa stołów wielkanocnych 2018 w Baruchowie:
Sprawdź też:**Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler (przepis)**

