https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mazurki i baby

Tekst i fot. Barbara Zybajło
- Staraliśmy się, aby wszystko wyglądało jak  najlepiej - mówi uczeń Michał Jeszka.
- Staraliśmy się, aby wszystko wyglądało jak najlepiej - mówi uczeń Michał Jeszka.
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 wyroby młodych adeptów sztuki cukierniczej oceniali mistrzowie. Przy okazji można było zwiedzić szkołę, bo odbywały się drzwi otwarte.

     Wykazać się
     
Na suto zastawionym stole było co oglądać. Wielkanocne zajączki, mazurki i baby przyciągały oko. Wypieki oceniało jury złożone z mistrzów cukierniczych, którzy surowym, ale życzliwym okiem spoglądali na prace.
     - To ważne, żeby jeden mógł się przed drugim wykazać - mówi Bogdana Trzeciak, organizatorka pokazu. - Kiedyś czeladnik musiał przejść przez kilka piekarni i z każdej wyniósł jakieś doświadczenie.
     **_Tylko ręcznie
     Podkreślano, jak ważna jest w tym fachu ręczna robota
. - Najprościej wstawić maszyny, ale wtedy kunszt zanika _- mówili cukiernicy.
     W kategorii cukiernicy wyróżniono Maciaja Urbaniaka odbywającego praktykę u Jerzego Kuligowskiego i Michalinę Chmarę, praktykantkę od Stanisława Brunki. W kategorii piekarze wyróżniono Leszka Borowskiego z piekarni "Bagietka", Patryka Krygiera z PSS "Społem" i Łukasza Czapiewskiego z piekarni Kazimierza Słomińskiego
     

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska