Opiekunowie uczniów - piekarze i cukiernicy oraz właściciele restauracji i pensjonatów - mogli porównać cacka wykonane przez swoich praktykantów z konkurencją.
- Sprawili się dobrze, będą z nich ludzie - twierdzili Danuta Janiszewska z "Bagietki" i Tadeusz Guentzel z piekarni przy Strzeleckiej.
Wizytówki "dwójki"
- Takie spotkanie to nie tylko promocja szkoły, ale i przykład współpracy z zakładami, które szkolą naszych uczniów - wyjaśnił Józef Kołak, dyrektor ZSZ nr 2. - Po targach edukacyjnych, które są zawsze w kwietniu, pokonkursowe pokazy wypieków i organizowane po raz pierwszy w tym roku szkolnym święto chleba to nasze sztandarowe wizytówki.
Tego wszystkiego w "dwójce" nie byłoby, gdyby nie wyjątkowy upór i chęć pokazania przez nauczycielkę Bogdanę Trzeciak swoich uczniów - przyszłych kucharzy, cukierników, kelnerów i piekarzy - z jak najlepszej strony. - Oferta jest przepiękna i bogata - powiedziała organizatorka konkursu. - W tym roku uczniowie rywalizowali w czterech kategoriach wypieków, na wszystkich są oczywiście wielkanocne akcenty.
Od mazurka do figurki
W kategorii mazurek nagrodzono Łukasza Borowickiego, Agnieszkę Gil oraz Łukasza Synaka. Za figurkę nagrody otrzymali Władysław Kiedrowicz, Agnieszka Gil i Roma Meller. Z plecionek jury do gustu przypadły wyroby Tomasza Mrozka Gliszczyńskiego, Macieja Wilka oraz Henryka Półczyńskiego. Za wielkanocny wyrób ozdobny nagrodzono Michała Bruskiego (pierwsze i trzecie miejsce) oraz Łukasza Czaję.
Z olbrzymią szyneczką
Dodatkową inspiracją dla gości na poniedziałkowym pokazie były przepięknie nakryte stoły. Z kilku propozycji jury zachwyciło się propozycją reprezentacji z klasy trzeciej l. Stół przygotowany przez Izabelę Rynkowską, Piotra Witaszczyka, Przemysława Dopierałę i Daniela Fitę z imponującą szynką i wiosenną kolorystyką zdobył pierwszą nagrodę.
Na zdjęciu: Dyrektor wydziału oświaty Andrzej Stopa, wizytator Eugenia Granowska z Pomorskiego Kuratorium Oświaty i dyrektor ZSZ nr 2 Józef Kołak wręczają nagrody (od prawej) Agnieszce Gil, Władysławowi Kiedrowiczowi, Łukaszowi Borowickiemu oraz Łukaszowi Synakowi i Maciejowi Wilkowi za najlepsze wypieki i wyroby wielkanocne. **
