30 września 2020 roku wejdą w życie przepisy, które nakładają obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.
Taki wymóg wprowadzają przepisy - rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. opublikowane 30 czerwca. Jego zapisy zmieniają rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 1149).
Schabowy i karkówka wywieszą flagę
Aktualnie obowiązujące przepisy wymagają podania informacji o kraju, z jakiego pochodzi mięso, jest to zapisana słownie. Identyfikacja będzie łatwiejsza, bo również graficzna.
Celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę tego państwa pochodzenia.
"Obowiązek prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia jest uzupełnieniem informacji, która już w aktualnym stanie prawnym musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa. Wymóg podawania informacji dotyczących państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu wprowadzono przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 2461)", wyjaśnia resort rolnictwa.
Flaga trafi na mięso dopiero za 3 miesiące
Ministerstwo tłumaczy, dlaczego oznakowanie będzie wymagane dopiero 3 miesiące po opublikowaniu rozporządzenia. "Mając na uwadze potrzebny czas na dostosowanie się przedsiębiorców do nowych wymagań uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy, co oznacza, że przepisy rozporządzenia wejdą w życie w dniu 30 września 2020 r."
Źródło: informacja prasowa MRiRW
