Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięso z krokodyla, strusia i kangura kupisz m.in. w Bydgoszczy i Toruniu w Makro

(tik)
Pixabay.com
Sklepy, ale też hurtownie, walczą o klienta. Nie tylko cenami, ale również nowymi produktami. Akcje typu "Kuchnia azjatycka" w Biedronce, czy "Kuchnia amerykańska" w Lidlu już się "przejadły".

Polacy coraz chętniej sięgają po produkty uznawane za egzotyczne, otwierają się na nieznane smaki i zaskakujące połączenia. Sieci więc co rusz proponują jakieś ciekawe nowinki, a to przeróżne kawy, czekolady, owoce, przyprawy albo owoce morza. Sieć hurtowni Makro Polska poszła jednak krok dalej. Niedawno do sprzedaży wprowadziła egzotyczne rodzaje mięs - z krokodyla, strusia i kangura. Dostawcą jest firma Elkpol. Są one dostępne również u nas w regionie.

- Mięsa te dostępne są w halach na miejscu lub na zamówienie klienta - wyjaśnia "Pomorskiej" Joanna Purzyckaz biura prasowego Makro. - W hali w Bydgoszczy są dostępne wszystkie trzy produkty, natomiast w Toruniu na ten moment (wtorek rano - przyp. redakcji) dostępne jest mięso z krokodyla, ale tak jak wspominałam, w razie zainteresowania, można je zamówić.

Przeczytaj również: Sieci rywalizują. Lidlaki kontratakują Świeżaki

Czy wiecie jak smakuje krokodyle mięso? Jest delikatne i niskokaloryczne. W smaku nieco przypomina rybę, ale ma bardziej zwartą i jędrną konsystencję. Dzięki temu mięso to można stosować jako zamiennik ryb słodkowodnych. Dodatkowo dostarcza ono organizmowi łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów.

Strusina natomiast jest bogata w białko oraz żelazo oraz ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Polecana jest dla osób szczególnie dbających o zdrowie, aktywnych fizycznie czy kobiet w ciąży. Strusie mięso ma słodki i delikatny smak, przez wielu uznawany za wykwintny. Cechuje się delikatnym i wyrazistym zapachem, jest elastyczne, miękkie i soczyste.

Przeczytaj też: Strusie. Egzotyczna szansa?

Mięso z kangura wyróżnia się delikatnością i kruchością, w smaku przypomina nieco dziczyznę. Dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów oraz ma bardzo niski wskaźnik cholesterolu. Stek z kangura świetnie sprawdza się do grillowania i pieczenia, jednak przy zbyt długiej obróbce termicznej może stać się twardy.

Czytaj także: Krokodyl z Afryki leżał w lesie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska