Realizacja przedsięwzięcia rozpoczęła się w maju br. Ta ciekawa inicjatywa połączyła konkretnie młodych (od 8 do 15 lat) i starszych (powyżej 60. roku życia) mieszkańców: gminy Dąbrowa (powiat mogileński), sołectwa Nowa Wieś Pałucka (powiat żniński) oraz sołectwa Kołodziejewo (powiat inowrocławski). Dzieje się to w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie "Młode Dęby", projektu "Smaki emocji".
Wyszukanie jednego, wspólnego dla tych terenów produktu oraz stworzenie - uwaga - także książki kucharskiej, ma być efektem finalnym przedsięwzięcia.
Odtworzą recepturę
- Już zaczęliśmy intensywnie pracować nad wymyśleniem produktu - informuje Agnieszka Ziółkowska, prezes "Młodych Dębów".
- Sporo dyskutowaliśmy na ten temat. Padło wiele ciekawych propozycji. Po przeanalizowaniu tradycyjnych dań wykonywanych przez przodków uczestników warsztatów, wybierzemy najciekawszą i najbardziej związaną z naszymi rejonami potrawę. Dalej, uczestnicy odtworzą recepturę dania oraz tradycyjny sposób produkcji. Receptura, w miarę potrzeb, zostanie udoskonalona przez uczestników projektu oraz przy pomocy zatrudnionego na cele projektu kucharza - dodała.
Lista Produktów Regionalnych się powiększy
Co potem? - Produkt zostanie zaprezentowany podczas grudniowej konferencji podsumowującej projekt. Mało tego, poczynimy starania, by wpisać go na Listę Produktów Regionalnych w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Na koniec warto zaznaczyć, że wspólna praca, przyniesie korzyści nie tylko w postaci produktu lokalnego i książki kucharskiej. Dzięki niemu możliwa jest integracja międzyregionalna i międzypokoleniowa mieszkańców Pałuk i Kujaw.
Czytaj e-wydanie »