Mole spożywcze - jak zlikwidować? Oto proste sposoby
Mole spożywcze są zawsze bardzo niepożądane w naszej kuchni. Niestety, ale ci nieproszeni goście mogą w szybki sposób opanować zapasy naszych produktów, które gromadzimy. Wywołują przy tym nasze obrzydzenie.
Najczęściej mole spożywcze wybierają takie produkty, jak:
- mąka,
- kasza,
- makarony.
Kiedy się w nich pojawią, te nie nadają się już do spożycia i trzeba je wyrzucić. Dodatkowo czeka nas sprzątanie całej szafki, w której trzymaliśmy produkty zaatakowane przez mole spożywcze. Na szczęście są sprawdzone sposoby, by sobie z nimi radzić.
Metody na mole spożywcze - czego nie lubią?
Jedną ze skutecznych metod w walce z molami spożywczymi jest koper. Ten trik stosowały już nasze mamy i babcie. Najbardziej znany jest jako dodatek do ogórków kiszonych, ale okazuje się, że ma swoje zastosowanie także w przypadku moli.
Wystarczy w szafce lub w szufladzie, w której były mole położyć kilka gałązek kopru. Ich intensywny zapach odstraszy mole spożywcze i sprawi, że już się tam nie pojawią.
Domowe sposoby na mole spożywcze. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
Istnieją także inne metody na odstraszanie moli spożywczych, które także są polecane. Sprawdź, co jeszcze warto wypróbować. Piszemy o tym w naszej galerii.
- Te mole to prawdziwa zmora. Moja żona stosowała już różne metody, ale koper to dla nas nowość. Może faktycznie pomoże, skoro babcie używały tego sposobu. Dzięki za przypomnienie, naturalne sposoby najlepsze - skomentował Marek z Osielska na naszym facebooku.
- Miałam mole w mące i ryżu, całe zapasy poszły do kosza… Czytając, przypomniało mi się, że moja mama zawsze wkładała koper w szafki z jedzeniem, ale nie wiedziałam, że to działa na mole! Czas wrócić do starych metod - dodawała Ewa z bydgoskiego Fordonu.
Grzegorz ze Szwederowa dodawał: - Ciekawy pomysł, koper w szafkach to coś nowego, ale kto wie? Może lepiej trzymać pod ręką coś naturalnego niż później walczyć z molami chemicznymi preparatami. Na pewno spróbuję – wszystko, byle działało
