Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Można wędzić, ale mniej

OPR.LT
Maria i Jacek Spychalscy, producenci tradycyjnych wędlin z Bydgoszczy, uważają, że zmiana uderzy w najmniejsze przetwórnie.
Maria i Jacek Spychalscy, producenci tradycyjnych wędlin z Bydgoszczy, uważają, że zmiana uderzy w najmniejsze przetwórnie. Fot. Lucyna Talaśka-Klich
Stanisław Kalemba, minister rolnictwa zapewnił, że unijne prawo nie zabrania wędzenia wędlin, a zmiana może wyjść konsumentom na zdrowie.

- Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, wędlin - na niedawnej konferencji prasowej poinformował szef resortu rolnictwa Stanisław Kalemba i dodał, że zmiany unijnych przepisów dotyczą najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Od 1 września 2014 r. najwyższy poziom benzo(α)pirenu w mięsie wędzonym i wędzonych produktach mięsnych będzie mógł wynosić 2 mikrogramy na kilogram.

- Prawidłowy proces wędzenia zapewnia spełnienie nowych, unijnych wymagań - podkreślił minister Kalemba.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska