
Zobacz w galerii TOP przepisy na kawy mrożone, idealne na upały

DALGONA COFFEE - BITA KAWA MROŻONA
Do miseczki daż po 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, cukru i gorącej wody. Ubić trzepaczką lub mikserem na gęstą i sztywną piane. Do szklanki włożyć 4 kostki lodu, zalać mlekiem do ¾ wysokości szklanki. Na wierzch nałożyć bitą kawę.

KAWA Z LODAMI
Parzymy espresso ulubionej kawy. Dopełniamy mlekiem (krowim lub roślinnym) do 3/4 wysokości szklanki. Dodajemy kilka kostek lodu. Mieszamy. Do kawy wkładamy dwie gałki lodów. Wierzch możemy ozdobić bitą śmietaną i startą kostką gorzkiej czekolady.

KAWA Z TRUSKAWKAMI
10-12 truskawek mrożonych miksujemy z łyżką cukru i odrobiną wody. Mus wlewamy na dno wysokiej szklanki. Dodajemy kostki lodu. Powoli, po ściance wlewamy 200 ml zimnego mleka. Podobnie wlewamy 50 ml mocnej zaparzonej kawy. Dodajemy gałkę lodów, dekorujemy bitą śmietaną, plasterkami truskawek i świeżą miętą.