Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mrożona kawa - sposób na upały. Mamy najlepsze przepisy na zimną kawę

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii TOP przepisy na kawy mrożone, idealne na upały
Zobacz w galerii TOP przepisy na kawy mrożone, idealne na upały Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Gdy temperatury na zewnątrz są wysokie, nie zawsze mamy ochotę na gorącą kawę. Jeśli zaś organizm domaga się kofeiny, alternatywą mogą być kawy mrożone. Można je zrobić na różne sposoby, łączyć z innymi produktami, jak np. mleko, ananas, tonik. Zobacz TOP przepisy na kawę mrożoną.

Spis treści

Jaka baza do kawy mrożonej?

Kawę mrożoną można zrobić na wiele sposobów. Bazą może być kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym (tak jest najprościej i najszybciej) lub kawiarce, a także mielona kawa parzona tradycyjnie, kawa rozpuszczalna w formie płynnej lub sypanej. Dla dzieci lub osób unikających kofeiny można wybrać kawę zbożową. Jeśli kawę przyrządzamy z gorącą wodą, wówczas kawy dajemy taką ilość jak na duży kubek, ale zalewamy niewielką ilością wody. 50 ml naparu zdecydowanie szybciej i łatwiej wychłodzimy (dając temu ostygnąć samoczynnie lub wrzucając kostki lodu) niż 300 ml wrzątku.

Kawa parzona na zimno. Jak zrobić cold brew coffee?

Jeśli jesteś miłośnikiem czarnej kawy, możesz zaparzyć ulubioną kawę, wystudzić ją i dodać kilka kostek lodu. HITEM jest jednak zimny napar z kawy - cold brew coffee.

Jak zrobić cold brew coffee?

  • 3 czubate łyżeczki mielonej kawy wsypujemy do słoika
  • Zalewamy wodą w temperaturze pokojowej (1,5 szklanki)
  • Zakręcamy słoik, mocno wstrząsamy
  • Pozostawiamy przynajmniej na 12 godzin
  • Przecedzamy zimny napar przez sitko
  • Wlewamy do 2 szklanek
  • Uzupełniamy chłodną wodą i alternatywnie mlekiem i kostkami lodu

Kawowe kostki lodu

Dla miłośników smaku kawy polecamy zrobić domowe kostki lodu. Wystarczy zaparzyć mocną kawę, wlać do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Możemy je wykorzystać wrzucając robiąc kawy mrożone lub do białego gazowanego napoju. Kawa świetnie komponuje się z cytrynowym, limonkowym oraz tonikiem.

Jakie dodatki do kawy mrożonej?

  • Mleko krowie, napój roślinny (np. sojowy, owsiany, migdałowy)
  • Lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, karmelowe, orzechowe
  • Czekolada, orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe, cynamon, posypki
  • Syropy smakowe
  • Masa krówkowa
  • Bita śmietana
  • Owoce: banan, ananas
  • Napoje gazowane: tonik, cytryna, limonka

Jeśli mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego niż czarna kawa na zimno z mlekiem, możemy ją uatrakcyjnić. Świetnie się do tego nadają lody (białe, brązowe i czarne). Bariści polecają też przyprawy i dodatki, jak cynamon, wiórki czekolady czy syropy. Kawę można łączyć też z owocami, w tym ananasem i bananem.

TOP przepisy na kawy mrożone

- zobacz w galerii

Jak podawać kawę mrożoną?

Kawa na zimno najlepiej wygląda w wysokiej przezroczystej szklance. Podajemy ją z odpowiednio długą łyżeczką. Do dekoracji sprawdzą się: tarta czekolada, pokruszone orzechy, płatki migdałów, cynamon, posypka, które świetnie trzymają się na kleksie bitej śmietany zrobionym na kawie.

Czytaj w serwisie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska