
Kawa a choroby serca
Picie kawy może obniżyć ryzyko choroby serca. Badania wykazały, że picie od pół do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem udaru, śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej i śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Osoby, które piją taką ilość kawy dziennie, mają o 12 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, o 17 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej i o 21 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru.

Kawa a nadciśnienie
Okazuje się, że kawa może być źródłem magnezu i jest korzystna nawet dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Badania potwierdzają, że kawa nie wypłukuje magnezu, a wręcz może go w niewielkim stopniu uzupełniać, ponieważ zawiera ok. 8 mg magnezu na każde 100 ml. Nie wykazano również, aby picie kawy przyczyniało się do powstawania dolegliwości układu pokarmowego czy nadciśnienia albo odwodnienia organizmu. Wręcz przeciwnie, picie kawy jest jednym ze sposobów dostarczenia organizmowi płynów i nie ma wpływu na ogólną równowagę wodno-elektrolitową.

Kawa korzystnie wpływa na wątrobę
Badania wskazują również, że kawa może zapewnić korzyści ochronne dla wątroby. Osoby pijące kawę są o 21 proc. mniej narażone na rozwój przewlekłej choroby wątroby, o 20 proc. mniej narażone na przewlekłą chorobę wątroby lub stłuszczenie wątroby i o 49 proc. mniej narażone na śmierć z powodu przewlekłej choroby wątroby niż osoby, które nie piją kawy.

Kawa może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera
Kawa ma pozytywny wpływ na zdrowie mózgu. Badania wykazały, że spożycie kawy faktycznie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera. U osób pijących kawę rzadziej rozpoznaje się też zaburzenia poznawcze, a u kobiet rzadziej diagnozuje chorobę Parkinsona.