
Czerwone mięso
Zbyt duże spożycie czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego, obciąża trzustkę i zwiększa ryzyko chorób serca oraz raka trzustki. Wybierz zdrowsze źródła białka, by chronić swój układ trawienny i trzustkę.

Napoje gazowane
Napoje gazowane, bogate w cukry, negatywnie wpływają na trzustkę, przyczyniając się do insulinooporności, otyłości i cukrzycy typu 2.
Zastąp je wodą lub świeżo wyciskanymi sokami, by wspierać zdrowie metaboliczne.

Tłuste jedzenie
Potrawy smażone i tłuste mięsa mogą nadmiernie obciążać trzustkę. Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko otyłości i problemów trawiennych. Ogranicz spożycie tłustych potraw, by chronić trzustkę.

Alkohol
Nadmierne spożycie alkoholu to główna przyczyna zapalenia trzustki. Alkohol może prowadzić do stanów zapalnych i uszkodzeń trzustki, a chroniczne spożywanie zwiększa ryzyko raka. Ogranicz alkohol, by chronić swój organ.