
Ile bananów można zjeść dziennie?
Zgodnie z wytycznymi dietetyków, dorosły człowiek może każdego dnia zjeść od jednego do dwóch bananów dziennie.

Jaki kolor bananów jest najzdrowszy?
Im bardziej dojrzały banan, tym bardziej jest słodki ale też ma wyższy poziom cukrów prostych.
ZIELONE BANANY są twardsze i zdecydowanie mniej słodkie; mają niższy indeks glikemiczny, są więc lepszym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność a także zespół jelita drażliwego. Mają również więcej witamin i mikroelementów a dzięki skrobi opornej szybciej powodują uczucie sytości.
DOJRZAŁE BANANY zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu mają właściwości antynowotworowe.
BANANY ŻÓŁTE Z CZARNYMI KROPKAMI wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo zdecydowanie lepiej działają na układ odpornościowy.

Bananów lepiej nie jeść... zimą!
Zimą lepiej nie sięgać po banany zbyt często, a to z powodu zawartego w nich potasu, który bierze udział w termoregulacji organizmu. Jeżeli będzie go zbyt dużo, zwiększy się potliwość, co z kolei może doprowadzić do wychładzania się ciała. W konsekwencji będziemy bardziej narażeni na działanie wirusów i infekcje. Osoby z wysokim poziomem potasu mogą również cierpieć na choroby nerek lub mieć problemy z nerkami. Zimą warto dodawać banany do ciepłego posiłku, np. owsianki czy naleśników a także łączyć z rozgrzewającymi składnikami, jak np. cynamonem, imbirem czy miodem.

Banany lepiej nie łączyć z tymi lekami
Banany mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Leki, których szczególnie nie należy łączyć z bananami to:
- inhibitory ACE oraz
- lek moczopędny spironolakton.
Warto zapytać lekarza lub dietetyka, czy któryś z przyjmowanych przez Ciebie leków nie wchodzi w interakcje z żywnością