W skrócie:
Schłodzony kefir to fermentowany napój mleczny, który idealnie gasi pragnienie w gorące dni. Nie można zapomnieć o jego korzystnym wpływie na zdrowie. Z artykułu Gabrieli Fedyk z serwisu Strona Zdrowia dowiadujemy się, że kefir jest probiotykiem, może wzmocnić kości, poprawić trawienie i łagodzić objawy alergii. Poza tym wyśmienicie smakuje i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wybieraj spośród 5 niezawodnych przepisów z kefirem w roli głównej.
W galerii możesz zobaczyć najlepsze dania z kefirem
Chłodnik z botwinki na kefirze
Na rodzinny obiad w gorące dni możesz przygotować wyrazisty w smaku chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka. Połącz schłodzony kefir z zsiadłym mlekiem, a uzyskasz słodko-kwaśny mleczny smak. Tradycyjny chłodnik z botwinki podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posyp posiekanym koperkiem. Z pewnością rodzina nie będzie ci szczędzić komplementów dotyczących apetyczności chłodnika.
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem
Późna wiosna i lato kojarzy się wielu ludziom z młodymi ziemniakami. W gorące dni zazwyczaj nie chce się gotować wymyślnych dań, dlatego polecam postawić na prostotę. Ugotowane młode ziemniaki polane roztopionym masłem, posypane posiekanym koperkiem, podane z jajkiem sadzonym i z postawioną obok szklanką kefiru, to wspomnienie beztroskich wakacyjnych obiadów. Po prostu place lizać!
Drożdżowe racuchy z jabłkami na kefirze
W ramach obiadu warto też pomyśleć o deserze. Szczególnie polecam drożdżowe racuchy z jabłkami. Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. A dzięki użyciu kefiru są dodatkowo lekkie jak piórko. Podaj je delikatnie obsypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubioną konfiturą.
Muffinki z jabłkami i kruszonką na kefirze
Kolejnym deserem na bazie kefiru są rozkoszne w smaku muffiny z jabłkami i kruszonką. Takie małe szarlotki można podać na przyjęcie, zapakować na przekąskę do pracy lub na drugie śniadanie w szkole. Owoce doprawione korzennymi przyprawami dopełniają wyśmienitego smaku.
Bułki na kefirze
Ta propozycja jest najbardziej uniwersalna. Domowe bułki na kefirze możesz podać na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, serwować na obiad do zupy lub fasoli po bretońsku, lub na kolację z kanapek. Idealnie puszyste drożdżowe bułeczki o chrupiącej skórce. Przekonaj się sam jakie są pyszne.
Mam nadzieję, że te propozycje skuszą cię do własnoręcznego przygotowania proponowanych przepisów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Gwiazdor "Barw Szczęścia" rozstał się z matką swoich dzieci i ma już inną! ZDJĘCIA
- Sfotografowali Więckiewicza całującego inną, widziała to jego żona! Szokująca reakcja
- Tak wygląda szara rzeczywistość żony Mroczka 4 miesiące po ślubie. Koniec bajki?
- Paweł Deląg tylko raz był bliski ślubu. Aktor zdradził nazwisko niedoszłej żony