Maślanka to orzeźwiający, lekko kwaskowy napój pełen dobroczynnych składników. Działa probiotycznie, odkwaszająco, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W sklepach dostępna jest zarówno naturalna maślanka, jak i wiele wariantów smakowych m.in. truskawkowych, karmelowych, czekoladowych, czy egzotycznych.
Maślanka – jak wykorzystać w kuchni?
Maślanka to doskonały napój na lato, szczególnie jeśli schłodzimy ją w lodówce. Można pić ją solo lub na jej bazie przygotować różne koktajle owocowe. Maślanka zastąpi z powodzeniem jogurt czy kefir w ciastach, deserach, plackach i naleśnikach.
Wiele osób zajada się też ziemniaczkami polanymi maślanką i posypanymi koperkiem – to sycące danie idealne na upały. Chcesz jednak wynieść smak omawianego napoju na wyższy poziom? Wypróbuj nasz przepis na miód maślankowy! Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy aromat na pewno cię zachwycą!
Przepis na miód z maślanki
Składniki:
- 1l maślanki naturalnej
- 700 g cukru
Przygotowanie:
Przygotuj garnek z grubym dnem, wlej do niego maślankę i wsyp cukier. Całość podgrzewaj do zagotowania, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj ok. 2 godziny, aż masa stanie się kremowa i brązowa. Gotowe! Miód maślankowy można spożywać od razu lub przełożyć do słoików i przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Z czym serwować ten wyjątkowy miód? Zobacz naszą galerię pełną ciekawych inspiracji!
