9 z 18

fot. unsplash.com
SZPARAGI
Szparagi zawierają enzym, który może pomóc w rozkładzie pestycydu stosowanego przeciwko chrząszczom. To może wyjaśniać, dlaczego szparagi mają tak mało pozostałości pestycydów.
10 z 18

fot. unsplash.com
PAPAJA
Skóra papai zapewnia dobrą izolację wewnętrznych części owocu i ochronę przed pestycydami. W ponad 80 proc. próbek owoców papai nie stwierdzono żadnych pozostałości pestycydów.
11 z 18

fot. unsplash.com
GROSZEK
Groszek okryty jest twardą barierą, która blokuje dopływ powietrza z zewnątrz a także chroni przed pozostałościami pestycydów.
12 z 18

fot. unsplash.com
CEBULA
Skórka cebuli wprawdzie nie jest tak gruba, jak u niektórych innych owoców i warzyw, a jednak właśnie to warzywo korzeniowe ma jedną z najniższych zawartości pozostałości pestycydów ze wszystkich.