13 z 18

fot. unsplash.com
KAPUSTA
Kapusta produkuje glukozynolany - związki odstraszające owady. Dzięki temu rolnicy nie muszą używać tylu pestycydów, by pozbyć się robaków.
14 z 18

fot. unsplash.com
ANANAS
Zewnętrzna warstwa ochronna ananasa jest szczególnie twarda, dlatego w dużej mierze zawiera tak niewiele pozostałości pestycydów. W ponad 80 proc. próbek ananasów nie stwierdzono żadnych pozostałości pestycydów.
15 z 18

fot. unsplash.com
AWOKADO
Awokado to jeden z najczystszych owoców na półkach sklepów spożywczych! Wszystko dzięki ochronnej warstwie zewnętrznej, która zapobiega zanieczyszczeniu awokado od środka przez pestycydy.
16 z 18

fot. unsplash.com
KUKURYDZA
Ochronna, wielowarstwowa powłoka, pod którą skryte są słodkie nasiona sprawia, że kukurydza jest prawie wolna od pestycydów.