Oto najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach
Niektóre świeże produkty w sklepach spożywczych mogą być mniej czyste od innych. Często rolnicy spryskują owoce i warzywa pestycydami, aby chronić je przed owadami i grzybami. Rzadko się o tym myśli podczas zakupów, jednak pestycydy mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Environmental Working Group to amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia, która sporządza raport, w którym publikuje informacje o najbardziej i najmniej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach. Nowy raport Enviromental Working Group (EWG) wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się najmniejszym stężeniem pestycydów!
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.
Jak można usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Mamy pięć sposobów na pozbycie się toksycznych substancji - zobacz w artykule:
Czytaj więcej
"Parszywa 12" - To najbardziej toksyczne owoce i warzywa
Spośród produktów, które znalazły się na liście EWG produktów, wyłoniono 12 najbardziej i 15 najmniej skażonych owoców i warzyw. Pierwsza grupa nosi nazwę "Parszywa 12" (z ang. "Dirty Dozen"), druga - "Czysta 15" (Clean Fifteen).
Listę najbardziej toksycznych owoców i warzyw znajdziesz w tym artykule:
Sprawdź koniecznie
Najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach - lista
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto ranking EWG. Zobacz listę najmniej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach. Poznaj "Czystą 15" w galerii:
Czytaj też:
- Tak jedzenie awokado pomaga najszybciej schudnąć. W ten sposób spożywanie awokado prowadzi do utraty wagi
- Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu - Magda Gessler tego nigdy nie dodaje! Przez te błędy rosół traci tradycyjny smak
- Przez to pomidory nie dojrzewają. Można stracić całą uprawę! To warto zrobić żeby pomidory szybciej dojrzały
