
Ile cukru ma kiwi?
Cukier w jednym średnim owocu kiwi: 6 gramów
Oprócz niskiej zawartości cukru, kiwi jest bogate w inne korzystne składniki odżywcze. Badania potwierdzają, że kiwi pomaga w leczeniu zaparć ze względu na zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Jedzenie dwóch kiwi dziennie przez cztery tygodnie zwiększa częstotliwość wypróżnień u zdrowych dorosłych i osób z chorobą jelita drażliwego.

Ile cukru zawierają maliny?
Cukier w filiżance malin: 5 gramów
Maliny są bogatym źródłem błonnika i polifenoli - składników wpływających na wchłanianie cukru przez organizm i rozwój chorób przewlekłych. Badania wskazują, że jedzenie malin podczas posiłku zmniejsza poposiłkowy poziom cukru we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą. Co więcej, badania wykazały, że popołudniowa przekąska malinowa zmniejsza stan zapalny, który jest kluczową przyczyną wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2.

Ile cukru ma gujawa?
Cukier w małej porcji gujawy: 5 gramów
Guawa (Gujawa) to pospolity owoc tropikalny uprawiany w wielu regionach tropikalnych i subtropikalnych. Jedna mała gujawa zawiera 125 mg witaminy C - ponad czterokrotnie więcej niż pomarańcze. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, często stosowanym w celu złagodzenia przeziębienia.

Ile cukru zawierają morele?
Cukier w średniej moreli: 3 gramy
Morele składają się w około 86 proc. z wody, dzięki czemu są odżywcze i nawilżające. Utrzymanie nawodnienia jest niezbędne dla zdrowia. Nawodnienie natłuszcza i chroni stawy i tkanki, usuwa odpady z organizmu i pomaga regulować temperaturę ciała. Odwodnienie wiąże się z problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe.