
Oto najzdrowsze śniadanie
Nocna owsianka to zdaniem ekspertów najlepsze i najzdrowsze śniadanie. Pomaga zaspokoić apetyt i schudnąć. Sprawdź teraz w naszej galerii przepisy na najlepsze nocne owsianki na odchudzanie >>>>>

Nocna owsianka z masłem orzechowym
Masło Orzechowe + Mleko + Nasiona Chia
Ta nocna owsianka zapewni niezły zastrzyk białka. Nasiona chia mogą zawierać około 4,7 grama białka na 30 g, a masło orzechowe ma około 7 gramów biała w dwóch łyżkach stołowych. Można żyć mleka, aby uzyskać jeszcze więcej białka, a nawet dorzucić trochę malin, aby dostarczyć więcej błonnika.
PRZEPIS: 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki mleka (może być np. mleko migdałowe), 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) - wszystkie składniki dokładnie wymieszać w słoiku, zakręcić i włożyć na noc do lodówki (nocna owsianka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni). Rano wystarczy dodać ulubione składniki, np. owoce.

Nocna owsianka z bananen
Banan + masło migdałowe + nasiona lnu
Masło migdałowe jest dobrym źródłem białka i zdrowego tłuszczu - zawiera około 3 gramy białka na łyżkę stołową, co czyni go doskonałym dodatkiem do nocnej owsianki. Do tej kombinacji można dodać ulubione mleko, banany, posiekane migdały i nasiona lnu, aby uzyskać zastrzyk składników odżywczych.
PRZEPIS: 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego (więcej w razie potrzeby), 1/4 szklanki jogurtu greckiego, 1 szczypta drobnej soli morskiej lub soli kuchennej, 1-3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego do smaku, 1 mały dojrzały banan rozgnieciony, 1 łyżka kremowego masła migdałowego, 1 łyżka mielonych nasion lnu, 3 krople ekstraktu z migdałów.

Nocna owsianka z jabłkami
Jabłka + Masło Orzechowe + Mleko Migdałowe
To świetne połączenie - masło orzechowe dostarcza niezłą ilość białka, a jabłka w połączeniu z płatkami owsianymi zapewnią mnóstwo błonnika na dobry początek dnia.
PRZEPIS: 1/4 szklanki chrupiącego, słodkiego jabłka pokrojonego na małe kawałki, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżki syropu klonowego, szczypta soli morskiej.
Do małego rondelka dodać pokrojone jabłka, cynamon, syrop klonowy i sól, wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 10 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aby odparować część soków i stworzyć przyjemny syrop. Gdy większość płynu zniknie, wyłączyć ogień i odstawić na bok.
PŁATKI OWSIANE NAMACZANE PRZEZ NOC: 1/3 szklanki niesłodzonego zwykłego mleka migdałowego (lub innego wybranego mleka), 1/2 łyżki nasion chia, 1/4-1/2 łyżki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżka kremowego niesolonego masła z orzechów nerkowca lub migdałów, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/4 szklanki płatków owsianych.