https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nakło. Poznaj smaki Krajny i Pałuk

(ms)
Iwona Pyra z Mrozowa reprezentować będzie na imprezie kulinarnej Towarzystwo Miłośników Kultury Ludowej "Doman"
Iwona Pyra z Mrozowa reprezentować będzie na imprezie kulinarnej Towarzystwo Miłośników Kultury Ludowej "Doman" Fot. Maja Stankiewicz
W sobotę od rana do późnego popołudnia przyjechać warto do Nakła, by spróbować lokalnych potraw, wypieków i nalewek.

Regionalne specjały przygotują dla mieszkańców regionu stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich z powiatu nakielskiego. Wybór będzie duży, bo przyjazd do Nakła, i prezentację swoich wyrobów, zapowiedziało ponad 20 wystawców.

Rywalizować będą oni w kilku kategoriach. Najliczniej prezentowane będą napoje i nalewki oraz ciasta i inne wypieki. Nie zabraknie jednak także mięsiwa ani potraw jarskich. Powodów do narzekań nie będą mieli ani smakosze pieczeni jak i pierogów czy naleśników, które gospodynie z powiatu nakielskiego przygotować zamierzają na wiele wymyślnych sposobów.

Impreza promująca lokalne produkty kulinarne z terenu Krajny i Pałuk organizowana jest w powiecie już po raz siódmy z inicjatywy stowarzyszenia "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk". Stargany z pysznościami staną w centrum miasta, na ul. Powstańców Wielkopolskich. Wiele się tu będzie działo w godz. 10-17.

Przy okazji konkursu obejrzeć będzie można rękodzieło i prace lokalnych artystów. W planach jest też loteria fantowa i występy zespołów ludowych.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska