https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki. Najlepszy przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki ze szpinakiem, z serem lub amerykańskie

mw-g
Naleśniki to bardzo proste, szybkie i pyszne danie, które lubią chyba wszyscy! Przepis na ciasto na naleśniki jest banalnie prosty - kilka składników, które wystarczy wymieszać. Jednak sekret smacznych naleśników tkwi w odpowiednich proporcjach. Przedstawiamy przepis na idealne naleśniki. Podpowiadamy, jakie wybrać ciasto, gdy robimy naleśniki wytrawne - na przykład ze szpinakiem, lub na słodko. Zdradzamy także przepis na puszyste naleśniki amerykańskie.

Naleśniki - sprawdzone przepisy

Naleśniki to danie nie tylko proste, szybkie i smaczne, ale też wyjątkowo wdzięczne do przygotowania. Smażąc naleśniki możemy puścić wodze fantazji i urozmaicać nie tylko farsz - wytrawny czy słodki - ale i samo ciasto na naleśniki, zmieniając jego smak czy kolor. Możemy usmażyć tradycyjne, duże naleśniki ale też mniejsze, naleśniki amerykańskie.

Naleśnikami objadają się i mali, i duzi. Są świetne o każdej porze dnia - na śniadanie podane z jogurtem oraz owocami sezonowymi i oblane miodem. Na obiad czy kolację - z serem, szpinakiem czy farszem mięsnym, zapiekane z serem czy polane sosem.

Jak zrobić naleśniki? Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki? Jakie wybrać ciasto? Dzielimy się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami na naleśniki.

Naleśniki. Najlepszy przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki ze szpinakiem, z serem lub amerykańskie
pixabay

Naleśniki. Ciasto na naleśniki - najprostszy przepis

  • 1 szklanka mąki pszennej (ale równie dobrze sprawdzi się mąka razowa pełnoziarnista, kokosowa, gryczana... można też wymieszać dwa rodzaje mąki pół na pół)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) lub piwa
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła, oliwy lub oleju roślinnego

Oto podstawowy przepis na naleśniki. Z podanych składników wyjdzie ok. 10 sztuk placków.

Podane składniki należy z sobą dokładnie wymieszać tak, by w cieście naleśnikowym nie było grudek. Dodatek wody gazowanej czy piwa sprawi, że ciasto będzie bardziej lekkie i puszyste a naleśniki lepiej wyrosną. Piwo można dodać nawet wtedy, gdy naleśnikami mają zajadać się dzieci - alkohol w połączeniu z wysoką temperaturą wyparowuje. Jeśli jednak obawiacie się dodać piwo do ciasta na naleśniki - wybierzcie wodę gazowaną.

Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy można je wylewać na przykład chochelką na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu - masła, oliwy czy oleju roślinnego. Ciasto rozprowadzić po całej powierzchni patelni i smażyć kilka minut z każdej strony, aż naleśnik zyska piękny, złoty kolor. Jeśli ciasto przywiera do patelni, być może ma za mało mąki lub patelnia jest zbyt sucha.

Jak zrobić różne rodzaje naleśników?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Z czym najlepsze naleśniki? Jak zrobić naleśniki i jak urozmaicić ciasto na naleśniki?

Naleśniki nie zawsze muszą mieć taki sam kolor. Możemy zaskoczyć naszych domowników kolorowymi naleśnikami! Jak? Wykorzystując naturalne barwniki. Na przykład odrobina soku z buraków nie zmieni smaku ciasta naleśnikowego, ale zabarwi je na piękny odcień od różowego po bordowy (w zależności od tego, jak dużo soku dodamy do ciasta). Zielony kolor zyskamy, jeśli zmiksujemy dokładnie ciasto na naleśniki z odrobiną szpinaku a żółty odcień otrzymamy, dodając kurkumę.

Do samego ciasta możemy też dodać drobno posiekane zioła, by zyskać bardzo aromatyczne, ziołowe ciasto na naleśniki.

Jeśli przygotowujemy naleśniki na słodko, możemy dodać do ciasta podstawowego odrobinę cukru lub słodzika. Nie jest to jednak konieczne - słodki farsz i tak sprawi, że ciasto wyda się również słodkie. I pamiętajmy, że nawet przygotowując ciasto na naleśniki na słodko, dodajemy szczyptę soli - podbije ona słodycz. Do ciasta na naleśniki na słodko możemy dodać również odrobinę kakao - otrzymamy wówczas piękne, brązowe naleśniki.

Naleśniki z serem na słono i na słodko - przepis

Naleśniki z serem to najpopularniejsza i najczęściej wybierana wersja naleśników. Jak przygotować idealny farsz do naleśników z serem?

Naleśniki z serem na słodko

  • 400-450 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru, cukru pudru lub ksylitolu (albo do smaku)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatki opcjonalnie: dowolne owoce sezonowe, dżem, syrop klonowy, cynamon, polewa np. czekoladowa

Twaróg mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, słodzimy. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Usmażone wcześniej naleśniki smarować farszem serowym i zwijać w trójkąty bądź w ruloniki.

Naleśniki z serem to najpopularniejsza i najczęściej wybierana wersja naleśników. Jak przygotować idealny farsz do naleśników z serem?
Naleśniki z serem to najpopularniejsza i najczęściej wybierana wersja naleśników. Jak przygotować idealny farsz do naleśników z serem? pixabay

Naleśniki z serem na słono

  • 400-450 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szczypiorek wraz z cebulką
  • sól, pieprz
  • dodatki opcjonalnie: rzodkiewka, chili, pomidorki koktajlowe, koperek, łosoś wędzony

Twaróg mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekane zioła i inne dodatki. Usmażone wcześniej naleśniki smarować farszem serowym i zwijać w trójkąty bądź w ruloniki. Takie naleśniki można podać z sosem, np. czosnkowym albo zapiec w piekarniku, posypując wcześniej startym żółtym serem.

Naleśniki ze szpinakiem

Coraz częściej, przyrządzając naleśniki, decydujemy się na farsz warzywny bądź mięsny. Wśród wytrawnych naleśników najpopularniejsze wydają się być naleśniki ze szpinakiem. Jak przygotować idealne naleśniki ze szpinakiem? Co jeszcze do nich dodać i jak urozmaicić ich smak?

Naleśniki. Najlepszy przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki ze szpinakiem, z serem lub amerykańskie
pixabay

Naleśniki ze szpinakiem

  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera feta
  • masło
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: suszone pomidory, orzeszki pinii, nasiona słonecznika, szczypta gałki muszkatołowej

Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę, chwilę podsmażyć. Przełożyć szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć aż liście zwiędną (jeśli używamy mrożonego szpinaku, smażymy aż się rozmrozi a woda odparuje).

Na usmażonego wcześniej naleśnika nałożyć nieco szpinaku, dodać fetę i wybrane dodatkowe składniki. Zawinąć w rulon. Naleśniki ze szpinakiem można jeść na zimno lub na ciepło podgrzane na patelni albo zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, koperkowy lub pomidorowy.

Paweł Loroch i jego pomysły na placki i naleśniki

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Puszyste naleśniki amerykańskie - idealne na śniadanie

Puszyste naleśniki w stylu amerykańskim, czyli pancakes, są mniejsze od tradycyjnych naleśników, grubsze i bardziej puszyste. Przypominają bardzie racuszki niż naleśniki. Tradycyjnie naleśniki amerykańskie podaje się je na słodko - z syropem klonowym, owocami, masłem orzechowym, cukrem pudrem czy polewą czekoladową. To idealny pomysł na ciepłe niedzielne rodzinne śniadanie. Jaki jest przepis na amerykańskie naleśniki? Podpowiadamy!

Naleśniki. Najlepszy przepis na naleśniki. Ciasto na naleśniki ze szpinakiem, z serem lub amerykańskie
pixabay

Naleśniki amerykańskie - podstawowy przepis na ciasto

  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2,5-3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, białego lub miodu
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • cukier puder, syrop klonowy, sezonowe owoce, polewa

Masło roztapiamy. Łączymy mleko i jajka, dodajemy suche składniki oraz masło i dokładnie mieszamy. Ciasto na amerykańskie naleśniki powinno być gęste i jednolite, pozbawione grudek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Ciasto nalewamy chochelką, formując placuszki o średnicy 10-15 cm. Smażymy z jednej strony aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wówczas odwracamy placuszki i smażymy z drugiej strony przez 30-60 sekund.

Naleśniki amerykańskie podajemy jeszcze ciepłe, polane syropem klonowym, urozmaicone dowolnymi ulubionymi składnikami.

Do formowania idealnych naleśników amerykańskich możemy użyć okrągłych silikonowych foremek. Możemy wybrać także foremki w różnych kształtach - serduszka, gwiazdki czy zwierzątka.

Naleśniki Magdy Gessler - przepis na ciasto na naleśniki według Gessler

Naleśniki chyba zna i robił choć raz w życiu każdy. Mamy i babcie przekazują z pokolenia na pokolenie przepis na tradycyjne ciasto na naleśniki. Ale przychodzi czasem ochota, by wypróbować przepisy autorytetów kulinarnych. A takim z pewnością jest Magda Gessler. Restauratorka znana jest ze swojego uwielbienia dla domowej kuchni i tradycyjnych przepisów. Przepis na ciasto na naleśniki z pewnością do takich należy. Sprawdźcie zatem przepis na naleśniki Magdy Gessler.

Naleśniki Magdy Gessler - przepis

Składniki na naleśniki Gessler:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, mleko i wodę. Mikserem lub trzepaczką łączymy dokładnie wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Ciasto naleśnikowe ma dobrą konsystencję, jeśli z trzymanej pionowo łyżki spływa, jednocześnie ją pokrywając.

Naleśniki smażymy najlepiej na płaskiej patelni do naleśników, na maśle klarowanym.

Magda Gessler podpowiada, że do ciasta na naleśniki najlepiej dodać wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne i puszyste. Magda Gessler do ciasta na naleśniki nie dodaje oleju. Naleśniki smaży na rozgrzanym maśle klarowanym, które nadaje naleśnikom niepowtarzalny, maślany aromat.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
MC Gregor

Ja korzystam zawsze z tego linku i wychodzą pyszne http://kuchniaposasiedzku.pl/przepis-na-nalesniki/

d
dominika33
Ja naleśniki robię z konfiturą, czasami dodaje też twaróg do konfitury. Twarog kupuje w moim Polomarkecie. Zawsze jest ok.. 

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska