Najnowsze produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych to marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy. Na liście nie brakuje napojów, które można przygotować samodzielnie z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące.
Tutaj również: Marmolada buraczana na Liście Produktów Tradycyjnych - PRZEPIS
W upalne dni polecamy kwas z czerwonych buraczków. Recepturą podzieliła się Anna Patyk (Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre).
Przepis na kulis. Przepis na kwas z czerwonych buraczków
Składniki:
- korzenie czerwonych buraczków (odmiana o okrągłym kształcie korzeni) – własna uprawa, najlepsze świeże, jędrne prosto z pola, nadają się zarówno małe jak i większe korzenie
- przegotowana, niezbyt ciepła woda
- chleb razowy
- czosnek (ząbek) – własna uprawa
Wykonanie:
Korzenie czerwonych buraczków (5-6 małych lub 4 większe), pozbawić liści, oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Młode korzenie wystarczy dobrze umyć. Naczynie - garnek kamienny dobrze wymyć, aby proces kiszenia zachodził w jak najczystszych warunkach.
Pokrojone plastry buraczków ułożyć w kamiennym garnku, włożyć ząbek czosnku, na wierzchu kromkę razowego chleba (najlepiej piętkę – samą skórkę), zalać przegotowaną wodą. Buraczków wkładamy tyle, aby nie wystawały z naczynia. Zalewamy wodą tak, aby buraczki, a także kromka chleba były zalane wodą. Naczynie z zalanymi buraczkami przykryć płócienną, lnianą szmatką. Odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy ciepłym piecu), aby powstał zakwas.
Kisić tak długo (minimum 4 dni) aż powstanie na wierzchu „kożuch” – jest to naturalne podobny powstaje przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Zdjąć powstały „kożuch” i wyrzucić kromkę razowego chleba, która była w garnku z buraczkami. Należy pamiętać, aby w porę wyciągnąć chleb, aby nie spleśniał i nie „zepsuł” kulisu. Przed użytkiem przecedzić kwas z buraczków.
Buraczki z zakwasu można zalać drugi raz i ponownie zrobić kulis, pamiętając o tym, aby dokładnie umyć kamienny garnek przed następnym kiszeniem.

Renata Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre) podzieliła się zaś przepisem na wino chabrowe.
Przepis na wino z chabru
Składniki:
- płatki z kwiatów chabrów bławatków, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie po obeschnięciu rosy – w czasie kwitnienia (kwiecień – wrzesień).
- woda przegotowana
- cukier
Wykonanie:
W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, (najlepiej po obeschnięciu rosy) zebrać ręcznie, z dala od dróg, kwiatostany chabra bławatka. Nie myć kwiatów, oberwać płatki.
Do dużego słoika z bezbarwnego szkła wrzucić 4 szklanki płatków z kwiatostanów chabra bławatka, zasypać 2 szklankami cukru, dolać ok. 1 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce.
Codziennie wstrząsać, aż cukier się rozpuści, a płatki puszczą sok. Obserwować, kiedy płatki chabrów zmienią barwę – zbieleją, a płyn uzyska barwę jasnoróżową - przecedzić i zlać powstały płyn do butelki.
Syrop z mniszka lekarskiego
W ciepłe dni polecany jest również mniszek bronisławski - syrop z mniszka lekarskiego. Lecznictwo ludowe zna mniszek już od XII wieku. To zioło wykorzystywane jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Syrop bronisławski pomaga w walce z wszelkiimi infekcjami, przeziębieniem. Wspiera obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, działa moczopędnie, podnosi libido.
- Produkty, które reprezentują nasze województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa - podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Źródło: Urząd Marszałkowski w Toruniu
