Napoje z Listy Produktów Tradycyjnych przyniosą orzeźwienie - przepisy

opr. esZaktualizowano 
Według prognoz najbliższe lipcowe dni przyniosą upalną aurę. Na orzeźwienie proponujemy zdrowe napoje z Listy Produktów Tradycyjnych.

Najnowsze produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych to marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy. Na liście nie brakuje napojów, które można przygotować samodzielnie z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące.

Tutaj również: Marmolada buraczana na Liście Produktów Tradycyjnych - PRZEPIS

W upalne dni polecamy kwas z czerwonych buraczków. Recepturą podzieliła się Anna Patyk (Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre).

Przepis na kulis. Przepis na kwas z czerwonych buraczków

Składniki:

  • korzenie czerwonych buraczków (odmiana o okrągłym kształcie korzeni) – własna uprawa, najlepsze świeże, jędrne prosto z pola, nadają się zarówno małe jak i większe korzenie
  • przegotowana, niezbyt ciepła woda
  • chleb razowy
  • czosnek (ząbek) – własna uprawa

Wykonanie:
Korzenie czerwonych buraczków (5-6 małych lub 4 większe), pozbawić liści, oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Młode korzenie wystarczy dobrze umyć. Naczynie - garnek kamienny dobrze wymyć, aby proces kiszenia zachodził w jak najczystszych warunkach.

Pokrojone plastry buraczków ułożyć w kamiennym garnku, włożyć ząbek czosnku, na wierzchu kromkę razowego chleba (najlepiej piętkę – samą skórkę), zalać przegotowaną wodą. Buraczków wkładamy tyle, aby nie wystawały z naczynia. Zalewamy wodą tak, aby buraczki, a także kromka chleba były zalane wodą. Naczynie z zalanymi buraczkami przykryć płócienną, lnianą szmatką. Odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy ciepłym piecu), aby powstał zakwas.

Kisić tak długo (minimum 4 dni) aż powstanie na wierzchu „kożuch” – jest to naturalne podobny powstaje przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Zdjąć powstały „kożuch” i wyrzucić kromkę razowego chleba, która była w garnku z buraczkami. Należy pamiętać, aby w porę wyciągnąć chleb, aby nie spleśniał i nie „zepsuł” kulisu. Przed użytkiem przecedzić kwas z buraczków.

Buraczki z zakwasu można zalać drugi raz i ponownie zrobić kulis, pamiętając o tym, aby dokładnie umyć kamienny garnek przed następnym kiszeniem.

Napoje z Listy Produktów Tradycyjnych przyniosą orzeźwienie - przepisy
pixabay.com

Renata Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (gmina Dobre) podzieliła się zaś przepisem na wino chabrowe.

Przepis na wino z chabru

Składniki:

  • płatki z kwiatów chabrów bławatków, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie po obeschnięciu rosy – w czasie kwitnienia (kwiecień – wrzesień).
  • woda przegotowana
  • cukier

Wykonanie:
W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, (najlepiej po obeschnięciu rosy) zebrać ręcznie, z dala od dróg, kwiatostany chabra bławatka. Nie myć kwiatów, oberwać płatki.

Do dużego słoika z bezbarwnego szkła wrzucić 4 szklanki płatków z kwiatostanów chabra bławatka, zasypać 2 szklankami cukru, dolać ok. 1 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce.

Codziennie wstrząsać, aż cukier się rozpuści, a płatki puszczą sok. Obserwować, kiedy płatki chabrów zmienią barwę – zbieleją, a płyn uzyska barwę jasnoróżową - przecedzić i zlać powstały płyn do butelki.

Syrop z mniszka lekarskiego

W ciepłe dni polecany jest również mniszek bronisławski - syrop z mniszka lekarskiego. Lecznictwo ludowe zna mniszek już od XII wieku. To zioło wykorzystywane jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Syrop bronisławski pomaga w walce z wszelkiimi infekcjami, przeziębieniem. Wspiera obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, działa moczopędnie, podnosi libido.

- Produkty, które reprezentują nasze województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa - podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Źródło: Urząd Marszałkowski w Toruniu

polecane: FLESZ: Niebawem zmiana czasu, jedna z ostatnich

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3