Na liście pojawiły się trzy kolejne pozycje z naszego regionu. Zostały zgłoszone przez Annę Patyk (Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław w powiecie radziejowskim) - marmolada z buraków cukrowych, Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe - placek drożdżowy oraz Marzenę Przytarską z Gostycyna (powiat tucholski) - piołunówka tucholska.
- Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Marmolada z buraków cukrowych - przepis:
- buraki cukrowe - z własnego gospodarstwa
- cukier
- jabłka o kwaskowatym smaku, np. szara reneta
Kg buraków cukrowych umyć i obrać, pokroić w drobne kawałki. Pokrojone kawałki buraka włożyć do garnka, zalać zimną, nieprzegotowaną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu wodę odlać, buraki zetrzeć na drobnej tarce, dodać 3 szklanki cukru i smażyć około 30-40 minut. Dodać pokrojone w kostkę 2 kwaskowate jabłka i smażyć, aż jabłka się rozpadną a marmolada uzyska
złocisty kolor. Przygotować czyste, suche słoiczki, włożyć przesmażoną gorącą marmoladę. Zakręcić dobrze słoiki, postawić do góry dnem i pasteryzować pod kocem.

Wśród 86 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest:
- 25 gotowych dań i potraw
- 17 wyrobów piekarniczych i cukierniczych
- 14 napojów, 8 produktów mięsnych
- 7 warzyw i owoców, 6 produktów mlecznych
- 2 produkty z grupy olejów i tłuszczów
- po 1 miodzie i produkcie rybołówstwa
- oraz 5 innych produktów
Dołączyć do nich mają polanka (herbatka z macierzanki) i susz owocowy (brzad).
Freeganie walczą z marnowanie żywności:
